Technology Market

PODUZETNIČKI SOFTVER: Posao vrijedan milijardu dolara

Autor Krunoslav Ćosić

Enterprise softver je vodeći, a slijede planiranje poslovnih resursa te softver za poslovnu inteligenciju

Izvor: Shutterstock

Poduzetnički softver generira milijarde dolara prihoda diljem svijeta. Kako pokazuju podaci temeljeni na podacima iz Statista Technology Market Outlooka, većinu prihoda generira softver za upravljanje odnosima s klijentima (70,9 posto). Ovaj softver omogućuje snimanje i pohranu podataka o kupcima te ih čini dostupnim drugim područjima tvrtke.

Na drugom mjestu je softver za planiranje poslovnih resursa - enterprise softver s 45,9 posto. To je softver koji pomaže u planiranju, kontroli i upravljanju osobljem i resursima kao što su kapital, operativni resursi, materijali i informacijska i komunikacijska tehnologija.

Izvor: Shutterstock

Nakon toga slijedi softver za poslovnu inteligenciju (24 posto) koji automatizirano prikuplja, obrađuje i prezentira informacije relevantne za poslovanje. Cilj je generirati ekonomska znanja o trenutnom statusu i izgledima tvrtke i njezinog poslovnog okruženja. Na četvrtom i petom mjestu na ljestvici prihoda nalazi se softver za upravljanje sadržajem i lancima opskrbe (19,4 odnosno 18 posto).

Kategorija "ostalo poslovnog softvera" sa 65 posto agregira prihod od poslovnog softvera koji nije izričito spomenut u drugim podsegmentima kao što su aplikacije sadržaja, softver za upravljanje analitičkim podacima i softver za upravljanje ljudskim kapitalom kao što je softver za stjecanje talenata i upravljanje radnom snagom.

Izvor: Shutterstock