LENOVO PRVI

GLOBALNA ISPORUKA RAČUNALA: Nedostaci komponenti i dalje su problem

Autor Krunoslav Ćosić

U prvom tromjesečju 2022. isporuke računala u svijetu su bile u padu 4,3 posto, na godišnjoj razini

Izvor: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Isporuke su pale na 78,7 milijuna jedinica, prema Counterpoint Research Global PC trackeru. Ulaskom u 2022. lanac opskrbe osobnih računala doživio je ublažavanje nestašice komponenti i logističkih problema u usporedbi s drugom polovicom 2021.

Zaostatak narudžbi iz 2021. nastavio je značajno doprinositi isporukama računala početkom 2022.

Lenovo je zadržao vodstvo na globalnom tržištu osobnih računala u prvom tromjesečju 2022. s udjelom od 23,1%, što je malo manje u odnosu na 2021. Ukupna isporuka marke od 18,2 milijuna jedinica smanjena je za 9,5% na godišnjoj razini.

Lenovo se dobro pokazao tijekom pandemije uglavnom zahvaljujući vlastitoj kontroli proizvodnje i rada. Ova prednost će i dalje pomagati tvrtki u vrijeme nesigurnosti potražnje ili problema s opskrbom komponentama.

Izvor: Counterpoint

HP je s 20,2% udjela zauzeo drugo mjesto. Tvrtka je zabilježila pad isporuka od 16% na godišnjoj razini uglavnom zbog gubitka zamaha Chromebooka i slabosti potrošačke potražnje.

Dell je, s druge strane, u prvom tromjesečju 2022. objavio blagi porast isporuka, na temelju strategije komercijalnih/premium proizvoda.

Četvrti pozicionirani Apple je nastavio svoj uspjeh sa serijom MacBook M1 kako bi u prvom tromjesečju 2022. zabilježio rast isporuke od 8% na godišnjoj razini. Asus je zabilježio rast isporuka od 4% na godišnjoj razini zahvaljujući proširenju proizvoda za igre i komercijalne proizvode.

Acer je nastavio s poteškoćama jer je prodaja Chromebooka gubila zamah te je tromjesečje završio s padom isporuke od 1%. I Asus i Acer imali su po otprilike 7% tržišnog udjela u prvom tromjesečju 2022.

U posljednje dvije godine lanac opskrbe osobnih računala uložio je mnogo truda u rješavanje nesigurnosti potražnje uzrokovane COVID-19 i nedostatkom komponenti. No, od kraja 2021. praznine u ponudi i potražnji smanjuju se signalizirajući približavanje kraja nedovoljne ponude u širem ekosustavu.

Među svim računalima i prijenosnim računalima manjak u opskrbi najvažnijim komponentama kao što su IC-ovi za upravljanje napajanjem, Wi-Fi i IC I/O sučelja se smanjio. OEM-ovi i ODM-ovi nastavljaju gomilati skladišta komponenti kako bi se nosili s neizvjesnostima koje proizlaze zbog COVID-19.