STARO VS. NOVO

Pametni telefoni izbrisali su 40-godišnji rast industrije fotoaparata

Autor Krunoslav Ćosić

U posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale

Izvor: Shutterstock

Nije to odlika samo tržišta vrhunskih pametnih telefona. I telefoni za 300-tinjak eura omogućuju izuzetno dobre foto rezultate.

Jedna od istaknutih značajki mnogih novih pametnih telefona je kamera. S obzirom da su senzori slike sve manji (ali i bolji) i raste računalna moć pametnih telefona koja omogućuje sofisticirano poboljšanje slike u stvarnom vremenu, fotografije snimljene na modernim pametnim telefonima sve su bliže kvaliteti koja je nekad bila rezervirana za skupe kamere s izmjenjivim objektivima.

Izvor: Shutterstock

U posljednjih nekoliko godina kamere pametnih telefona općenito su se značajno poboljšale. Zapravo toliko da mnogi ljudi više ne vide potrebu za nošenjem ili kupnjom namjenskog fotoaparata. Dok će profesionalci i ljubitelji fotografije (vjerojatno) uvijek postići bolje rezultate pomoću vrhunskih kamera i objektiva, moderni pametni telefoni snimaju fotografije koje su dovoljne za zahtjeve prosječnog potrošača.

Napredak kamera na pametnim telefonima za industriju fotoaparata i foto opreme imao je razorne učinke. Prema CIPA-i (Camera & Imaging Products Association), industrijskoj grupi sa sjedištem u Japanu s članovima kao što su Olympus, Canon i Nikon, isporuke fotoaparata u svijetu pale su za 93 posto u razdoblju od 2010. do 2020., čime je izbrisan rast duži od četiri desetljeća, prenosi Statista.

Izvor: Shutterstock

Nagli pad uglavnom je uzrokovan padom isporuka digitalnih fotoaparata s ugrađenim objektivima, na koje su se obični fotografi oslanjali prije uspona fotografije s pametnih telefona.

Vraćamo se u 1951. godinu, a zatim idemo prema 2020. godini kako bismo se podsjetili kako je kroz povijest izgledala prodaja klasičnih analognih fotoaparata s filmom i digitalnih kamera.

Izvor: Statista