ODLIČNI REZULTATI

SAMSUNG U PRVOM TROMJESEČJU: Čipovi su pokretač

Autor Krunoslav Ćosić

Ove će godine Samsung ostvariti najveću dobit gledajući unatrag četiri godine

Izvor: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Samsung bi u prvom tromjesečju ove godine trebao ostvariti najveću dobit od 2018., izvijestio je Reuters ističući stabilnost cijena uzrokovanu solidnom potražnjom za čipovima tvrtke, što će biti ključni faktor rasta.

Samsungova dobit iznosit će 13,3 milijardi KRW (10,7 milijuna dolara), što je 41 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Dobit od prodaje čipova je udvostručena, povećala se na 7,6 milijardi KRW. Cijene čipova su u prvom tromjesečju 2022. bile bolje od očekivanih, što se dogodilo zbog velike potražnje za poluvodičima te prodaje najskupljih (high-end) proizvoda.

Reuters ističe da će Samsungov profit u mobilnom poslovanju biti neznatno manji u odnosu na prethodnu godinu – očekuje se 4 milijarde KRW. Procjenjuje se da je Samsung prodao oko 8 milijuna komada pametnog telefona iz serije Galaxy S22, prenosi Mobile World Live.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Izvor: Samsung

Greg Roh, voditelj istraživanja u Hyundai Motor Securities, izjavio je za Reuters da Samsung vjerojatno neće osjetiti veliki utjecaj od bilo kakvog zaustavljanja poslovanja u Rusiji. Razlog je što Rusija i Ukrajina čine oko 2 posto ukupne Samsungove prodaje. Samsung bi službene podatke za prvi kvartal 2022. trebao objaviti 7. travnja.