PREKO BARE

PO PRVI PUT U POVIJESTI: Motorola zauzela treće mjesto

Autor Davor Dakić

Motorola je poprilično profitirala od izlaska LG-ja iz proizvodnje pametnih telefona

Izvor: Motorola

Nekada davno Motorola je bila izuzetno uspješan bren mobitela u SAD-u, ali s pametnim telefonima nije uspijevala dostići visoke pozicije. U prošloj 2021. godini to se po prvi put promijenilo. Zahvaljujući ponajprije LG-ju.

Motorola je 2021. godinu u SAD-u završila na trećem mjestu što se tiče isporuka pametnih telefona, prema Counterpoint Researchu. U 2008., kada su telefoni s dodatnim funkcijama bili dominantni, Motorola je bila najveći OEM proizvođač u SAD-u. Međutim, u segmentu pametnih telefona do sada nisu bili baš uspješni tako da je ovo prvi put da je Motorola ušla među prva tri brenda na američkom tržištu.

Udio prodaje pametnih telefona u SAD-u prema robnim markama
Izvor: Counterpoint

Motorolina se prodaja više nego udvostručila u 2021. godini, s rastom od 131% u odnosu na prethodnu godinu. Dok Apple i Samsung dominiraju u premium cjenovnim segmentima Motorola je napredovala i postala broj 2 pametnih telefona u cjenovnom segmentu od 400 dolara i niže u SAD-u.

Kako je Motorola narasla na više od 10% američkog tržišta? Motorola je bila ključni OEM koji je ispunio prazninu koju je ostavio LG-jev izlazak iz proizvodnje pametnih telefona. Motorola ima sve ključne karakteristike – puni portfelj, mogućnost povećanja količine i niske stope povrata.

Motorola Moto G Stylus
Izvor: Motorola

Motorolin portfelj ispod 300 dolara čine Moto G Stylus, Moto G Power i Moto G Pure koji su potaknuli njezin uspjeh u SAD-u. Svoj tržišni udio u velikim američkim prepaid kanalima (Verizon Prepaid, Metro od T-Mobilea, Cricket i Boost) povećan je na 28%. Prepaid potrošačke studije pokazale su da korisnici traže vrijednost, pouzdanost i dugo trajanje baterije. Motorola ima dobre rezultate po ovim kriterijima.

Daljnji cilj brenda za 2022. i 2023. godinu je povećati količinu uređaja u višim cjenovnim razinama. To će biti izazovno s obzirom na udjele koje na američkom tržištu imaju Apple i Samsung. Međutim, Motorola je među prvima ponudila 5G i sklopive uređaje. Pokušat će imati koristi od prijelaza američke baze pretplatnika na 5G kao i od rasta sklopivih uređaja u nižim cjenovnim razinama.

Motorola RAZR 2nd Gen
Izvor: Motorola

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI