PODMORSKI KABELI

Top 5 najdužih komunikacijskih kabela smještenih ispod mora

Autor Krunoslav Ćosić

Kolike su najveće dužine telekomunikacijskih kabela u svijetu, smještenih ispod mora, putem kojih se povezuju kontinenti

Izvor: Shutterstock

Podmorska komunikacijska kabelska mreža 2Africa već je jedna od najvećih na svijetu, iako se još ne koristi. Projekt je djelomično financiran od strane Facebooka i najvjerojatnije će oboriti rekorde i za najduži i za najmlađi podmorski kabelski sustav nakon što počne s radom. Proteže se na 37.000 kilometara i povezuje 23 zemlje Europe, Afrike i Bliskog istoka.

Ipak, trenutni lideri su Fujitsu i Alcatel, a povezali su Australiju, Novi Zeland i SAD u studenom 2000. godine. Podmorski kabel obuhvaća duljinu od 30.500 kilometara diljem Pacifika, prenio je Statista.

Izvor: Shutterstock

Većina najdužih podmorskih komunikacijskih kabela prilično je stara prema današnjim standardima, s AAE-1 dužine 25.000 kilometara kao značajnom iznimkom. Sustav koji radi na sličnoj ruti kao i kabel FEA uveden u upotrebu 1997. godine inicirali su telekomunikacijski operateri China Unicom i Telecom Egypt, opskrbljujući 17 prijevoznika u dužini od 25.000 km.

Facebook nije jedini član velike četvorke koji ulaže u podmorske komunikacijske sustave. Zapravo, nedavno su se udružili s Googleom za financiranje projekta Apricot (marelica), podkabela koji ima za cilj povezati Japan, Singapur i druge zemlje u regiji APAC do 2023. godine.

Izvor: Shutterstock

Tehnologija ipak nije bez kontroverzi. Toplina, elektromagnetske emisije, buka i kemijsko zagađenje vjerojatno doprinose gubitku ili oštećenju podmorskih staništa, a istraživanja o ovoj temi su se pojavila tek u posljednjih nekoliko godina, iako su podvodni kabeli prisutni već duže od stoljeća.