ROBOT OPTIMUS

ELON MUSK NAJAVIO ROBOTE Strahuje se od scenarija 'Terminator'

Autor Smartlife

Optimus bi mogao biti jednako inteligentan ili čak i pametniji od čovjeka

Izvor: ENGINEERED ARTS

Musk je u jednom tvitu nedavno napisao i da bi Optimus konačno trebao doći s generalnom umjetnom inteligencijom (artificial general intelligence – AGI). Tijekom ovogodišnjeg predstavljanja rezultata koje je kompanija Tesla ostvarila u prethodnom periodu Elon Musk je kao i obično imao neke ambiciozne izjave.

Izvor: Twitter

Pored toga što se moglo čuti da je kompanija prošlu godinu završila s rekordnim prihodima, Musk je govorio i o najvažnijem proizvodu za budućnost – humanoidnim robotima. To znači da će se Tesla tijekom 2022. godine fokusirati na ove strojeve, a projekat je dobio naziv Tesla Bot, ali ga Musk zove i Optimus (ili Optimus Sub-Prime).

Radi se o robotu koji izgleda i kreće se poput čovjeka – visok je 1,72 metra, težak je nešto manje od 60 kilograma i očekuje se da će moći podignuti teret do 20 kilograma te hodati brzinom od 8 km/h.

U osnovi ovog čovjekolikog stroja je računalo s umjetnom inteligencijom, nastalo iz kompjutora koji se u Teslinim vozilima koriste za autonomnu vožnju. Cilj je da se do kraja 2022. napravi funkcionalni prototip koji će prije svega služiti za obavljanje različitih poslova.

Izvor: ENGINEERED ARTS

To znači da bi Optimus jednog dana mogao ublažiti nedostatak radne snage u nekim industrijama, a prije svega bi se trebalo osposobiti za obavljanje dosadnih poslova koji se ponavljaju.

Tesla AI bi mogao odigrati ključnu ulogu u kreiranju ovog sustava jer već ima iskustva s vanjskim svijetom. Drugi humanoidni roboti mogli bi biti smiješni u odnosu na Optimusa.

MIT AGI: Artificial General Intelligence
Izvor: Youtube

Eksperti ipak ističu da se AGI još dugo neće pojaviti, ali je istina da su autonomni roboti i strojno učenje napredovali u posljednje vrijeme. Neki strahuju da bi situacija s AGI robotima mogla krenuti naopako (Musk ih naziva i „svjesnim strojevima“) te da ćemo na kraju upasti u Terminator univerzum.

Direktor kompanije Tesla kaže da rade na tome kako bi se takve situacije spriječile, a kao jedinu metodu spominje „decentraliziranu kontrolu robota“, što znači da moć neće biti u rukama jednog čovjeka.

Izvor: ENGINEERED ARTS