ISPORUKE RAČUNALA

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA Porasle su za 3,1% na godišnjoj razini

Autor Krunoslav Ćosić

U četvrtom tromjesečju 2021. došlo je do poboljšanja opskrbe računalnim komponentama

Izvor: Lenovo

Bolja situacija s komponentama odmah se odrazila i na bolje rezultate s isporukama računaa u svijetu. Tijekom perioda listopad, studeni i prosinac 2021. godine, usporedbom s istim razdobljem u 2020. godini, isporuke su povećane za 3,1 posto.

Globalne isporuke osobnih računala dosegle su 90,3 milijuna u četvrtom tromjesečju 2021. Situacija na području opskrbe komponentama i logistike nastavila se poboljšavati, ali sporim tempom, pokazuju podaci koje je objavio Counterpoint.

Izvor: Counterpoint

Prognoza isporuka za prvo tromjesečje 2022. ostaje optimistična, uglavnom zbog solidne potražnje i poboljšanja ponude komponenti. OEM-ovi i ODM-ovi također očekuju određeno ublažavanje pritiska na komponente računala.

U četvrtom tromjesečju 2021. manjak u opskrbi najvažnijih komponenti računala, kao što su IC za upravljanje napajanjem, Wi-Fi i IC I/O sučelja, smanjio se. U Counterpointu vjeruju da će i OEM-ovi i ODM-ovi nastaviti gomilati komponente kako bi se nosili s neizvjesnostima uzrokovanim COVID-19 bolesti. Stoga ne vide veliki rizik za dobre isporuke računala zbog zaostatka u opskrbi.

Lenovo je i dalje lider na globalnom tržištu osobnih računala u četvrtom tromjesečju 2021. s udjelom od 24%, što je malo manje od udjela kojeg su imali u četvrtom tromjesečju 2020., ali Lenovo i dalje ima najveću prodaju jedinica u 2021., 21,7 milijuna.

Izvor: Counterpoint

HP je zauzeo 20,5% udjela uz rast od 1% na godišnjoj razini potaknut ublažavanjem manjka komponenti. Dell je u ovom tromjesečju zabilježio rast od 15% na godišnjoj razini zahvaljujući snažnom zamahu svoje strategije komercijalnih/premium proizvoda.

Appleove isporuke u četvrtom tromjesečju 2021. ostale su uglavnom nepromijenjene zahvaljujući uspjehu M1 Macbooka. S druge strane, Asus je zabilježio jednoznamenkasti međugodišnji rast u četvrtom tromjesečju dok je Acer zabilježio jednoznamenkasti međugodišnji pad s tržišnim udjelima od 6,8% odnosno 6,7%.