Nanjing

DOBILI SU TAKAV SAVJET Ericsson će zatvoriti istraživački centar u kineskom Nanjingu

Autor Krunoslav Ćosić

Razlog zatvaranja je gubitak tržišnog udjela u Kini i negativnih izgleda zbog stalnih trvenja između Kine i Švedske

Izvor: Shutterstock

South China Morning Post izvijestio je da će Ericsson zatvoriti svoj centar za istraživanje i razvoj u Nanjingu, jednom od pet istraživačkih centara u Kini, te premjestiti 630 zaposlenika kod finskog isporučitelja softvera TietoEVRY, koji je pristao zaposliti Ericssonovo osoblje.

Novine su navele da će Ericsson nastaviti s radom svoje 5G tvornice u Nanjingu koja je na svom vrhuncu imala oko 50.000 zaposlenika.

Zatvaranje istraživačkog centra dolazi otprilike mjesec dana nakon što je Ericssonu navodno dodijeljeno oko 3 posto udjela u zajedničkom ugovoru s China Unicomom i China Telecom RAN-om, nakon što je prethodno osvojio oko 10 posto udjela u samostalnom projektu 5G mreže operatora.

Izvor: Shutterstock

Osim manjeg udjela, Ericsson je u drugom tromjesečju izvijestio o smanjenju prihoda iz Kine, a na ranije upozorenje bi mogao utjecati i prekid isporuke 5G opreme u Švedskoj. Prošlog mjeseca je Fredrik Jejdling iz Ericssonovog poslovnog područja Networks izjavio za Mobile World Live da bi bilo "pametno pretpostaviti da ćemo dobiti manji tržišni udio u kontinentalnoj Kini".