TVRTKA IZ CUPERTINA

PODSJETIMO SE Kako je izgledao Appleov put do 3 bilijuna dolara

Autor Krunoslav Ćosić

U siječnju se uz Apple vežu dvije zanimljive teme

Izvor: Yalcin Sonat / Alamy / Alamy / Profimedia

Apple je prošlog tjedna postao prva tvrtka koja je dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara, nakon što je cijena njezine dionice u ponedjeljak 3. siječnja 2022. nakratko porasla na 182,88 dolara – dovoljno da dosegne spomenutu prekretnicu.

Apple je prva tvrtka na svijetu koja je ikad dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara nakon što je postala druga koja je dosegnula 2 bilijuna dolara u kolovozu 2020. Saudijski naftni i plinski div Saudi Aramco prvi se popeo na 2 bilijuna dolara u prosincu 2019.

Apple iPhone 2G
Izvor: Shutterstock

U siječnju smo obilježili i obljetnicu prvog iPhone modela, kojeg je Steve Jobs predstavio 9. siječnja 2007. godine, a pola godine kasnije je i krenula prodaja, nakon čega je uslijedilo više od 30 modela.

Unatoč izazovima koje je predstavljala pandemija koronavirusa, Appleova cijena dionica porasla je za 34 posto u 2021., nakon nevjerojatnog porasta od 81 posto u 2020. Cijela tehnološka industrija pokazala se relativno imunom na negativan utjecaj krize Covida budući da su lockdown i fizičko udaljavanje tehnologiju učinili još važnijim u životima mnogih ljudi.

Sljedeći grafikon ilustrira Appleov uspon od tvrtke koja se bori s vrijednošću od 5 milijardi dolara 2000. godine do svjetske "elektrane" u posljednjih 21 godinu, a također naglašava neka od najznačajnijih lansiranja proizvoda na tom putu. Iako još uvijek leti visoko u ovom trenutku, tvrtka sa sjedištem u Cupertinu također se suočava s velikim preprekama u obliku antimonopolskih istraga i stalne pravne bitke oko pravila App Storea.

Izvor: Statista