HRABRO NAPRIJED

Huawei neće napustiti poslovanje s pametnim telefonima

Autor Krunoslav Ćosić

Unatoč ozbiljnim problemima s kojima se Huawei suočava treću godinu, tvrtka razmišlja pozitivno

Izvor: STR / AFP / Profimedia

Zamjenik predsjednika Huaweija Guo Ping (član rotirajućeg predsjedništva) izjavio je da tvrtka neće napustiti smartphone biznis, unatoč ozbiljnim problemima s lancem opskrbe, izvijestio je CNBC, a prenosi Mobileworldlive.

Huawei traži načine kako se vratiti na prethodnu poziciju (drugu u svijetu pametnih telefona), nakon velikog pada i problema izazvanih američkim sankcijama, ali i nedostatkom čipova u svijetu. Suočavaju se s problemom nabave vrhunskih komponenti trećih strana.

Guo Ping, Huawei
Izvor: STR / AFP / Profimedia

Padu isporuka pridonijela je i prošlogodišnja prodaja branda Honor koji je u Huaweijevim prihodima ipak činio značajan udio. Honor je nedavno predstavio nove pametne telefone u seriji Magic3, a telefoni nakon duže od dvije godine podržavaju Googleove servise i pristup Google Play trgovini mobilnim aplikacijama.

Ipak, Huawei planira nastaviti razvijati nove mobilne uređaje, istovremeno podržavajući lokalne partnere u unaprjeđenju proizvodnih kapaciteta. Ping očekuje da će se Huawei vratiti na "tron pametnih telefona", čim kineski proizvođači čipova budu mogli ispuniti potražnju za čipovima odnosno poluvodičima. Tvrtka je za sada u fazi mogućnosti projektiranja novih čipova, ali nemaju mogućnost proizvodnje naprednih čipova.