SMART, SMART

PAMET + UMJETNA INTELIGENCIJA Pametne ploče za kuhanje i mnoge druge pametne stvari

Autor Krunoslav Ćosić

Zagreb je dobio veliku trgovinu s pametnim uređajima ponajviše namijenjene onima koji nemaju baš puno slobodnog vremena

Izvor: Krunoslav Ćosić

Krećete s posla, a kad dođete kući želite u pećnici pronaći svježe pečen odrezak. Subotom ujutro ležite u krevetu, ali vam se ne da mijenjati ležeći za stojeći položaj kako biste ustali i prošetali se do kuhinje te podgrijali jelo koje vam je ostalo od jučer. Primjera i mogućih scenarija je jako puno, a neke od njih i sami možete ostvariti.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Naravno, potreban vam je pametni uređaj koji je uz to i ekološki prihvatljiv, a upravo svjedočimo transformaciji iz pojma ekološko u pametno. Naravno, potreban vam je i pametni telefon spojen na internet.

Posjetili smo jednu takvu trgovinu u kojoj se velik broj uređaja može i isprobati prije kupnje, dodirnuti ih kako biste osjetili kakva je njihova kvaliteta, jesu li praktični i ergonomski prihvatljivi za vaše ruke, za vašu visinu. Links je u zapadnom dijelu Zagreba otvorio svoju 13. trgovinu koja se prostire na više od 1000 četvornih metara, a tamo ćete pronaći najmanje 250 različitih uređaja koje možete na licu mjesta i isprobati. Mnogi od njih su i pametni: pametni robotski usisavači, smart TV i smartwatch uređaji, pametne žarulje, mikrovalne pećnice, hladnjaci.

Maloprodajni lanac potrošačke elektronike Links proširio je svoj asortiman na pametne uređaje za kućanstvo i sportsku opremu, a u Family fun and home Mallu smješteno je 25.386 artikala - uz informatičke proizvode od sad nude i pametna rješenja iz područja komunikacija, sportske opreme, kućanskih uređaja te proizvode za osobnu njegu. Oko 500 različitih brandova može se pronaći u novoj trgovini.

Možete tamo pronaći pametne ploče za kuhanje, umjetnom inteligencijom potpomognute perilice rublja, pametne nape, pametne pećnice, ali i velik broj marki pametnih telefona. „Više od 60 posto Linksovih kupaca želi kupovati i druge proizvode uz IT rješenja“, izjavio je Vlatko Škarica, direktor Linksa, tvrtke koja je kroz ovu 15 milijuna vrijednu investiciju zaposlila i 25 novih djelatnika.

Links je u 2020. godini ostvario svoj povijesni financijski rezultat - prihod je iznosio gotovo 325 milijuna kuna, što je 40 posto više u odnosu na 2019. godinu, a u prošloj godini na hrvatskom su tržištu prodali čak 30.000 laptopa. Škarica objašnjava kako su na početku pandemije uspjeli stvoriti velike zalihe i prebaciti gotovo 70 posto prometa preko web shopa, a kupci su znali cijeniti brze rokove isporuke od svega par sati ili sljedećeg dana.