KUPOVINA I TRGOVINE

SHOPPING PREKO BARE Ovo su načini na koje Amerikanci troše novac

Autor Krunoslav Ćosić

Online kupovina postaje dominantna, ali niti drugi načini kupnje ne gube svoj značaj

Izvor: Danny Gys/REPORTERS / Sciencephoto / Profimedia

Osjećaj prvog uključivanja prijenosnog računala, otvaranje fine boce vina ali i blagdanske kupovine putem interneta primamljive su opcije za mnoge Amerikance, više nego ikad u svjetlu pandemije. Međutim, čini se da su fizičke trgovine još uvijek privlačne mnogim kupcima, osobito tijekom blagdanske sezone kada se na razglasu u dućanima puštaju blagdanski klasici.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Završio je Black Friday, slijedi Cyber Monday, a zatim i kupovina pred Božić i Novu godinu. Ponude za Crni petak često se protežu kroz cijeli tjedan – počinju prije američkog Dana zahvalnosti (svake godine pada na četvrti četvrtak u studenom), a lovci na povoljne cijene nastavljaju s potragom za najboljim ponudama želeći uštedjeti nekoliko dolara, ali pritom i puno troše.

I dok analitičari ponovno očekuju rekordne razine od prodaje preko e-trgovine i ove blagdanske sezone, fizička maloprodaja i dalje ima svoju ulogu tijekom sezone blagdanske kupovine.

Izvor: Profimedia

Prema blagdanskom istraživanju Nacionalne maloprodajne federacije (National Retail Federation), očekuje se da će potrošači u SAD-u u prosjeku potrošiti 997 dolara tijekom blagdana ove godine. Kad je riječ o tome gdje će potrošiti novac, 57 posto ljudi reklo je da bi najradije kupovali putem interneta, dok 47 posto planira ići u robnu kuću.

44 posto Amerikanaca planira kupovati u diskontnoj trgovini dok će 43 posto njih kupovati u klasičnoj trgovini s namirnicama. Slijede trgovine garderobom i raznim dodacima (30 posto), u malim lokalnim trgovinama kupovat će 24 posto dok će u trgovine elektronikom 20 posto Amerikanaca. Kod obrtnika će kupovati 16 posto, pokazuju rezultati istraživanja iz listopada ove godine, a prenosi ih Statista.

Izvor: STEKLO_KRD / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI