#noPS5

ŠTO STAVITI ISPOD BOŽIĆNOG DRVCA? Ne računajte na PS5 ovog Božića

Autor Krunoslav Ćosić

Uskoro će Božić. Jeste li već nabavili poklon za sebe i najmilije?

Izvor: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Nikad neizvjesniji božićni blagdani su pred nama. Mnog će za poklon (sebi ili od drugih) poželjeti Sonyjevu igraću konzolu PlayStation 5, a poznato je da kriza s nedostatkom čipova ima utjecaja i na dobavljivost popularnog PS5. Obožavatelji su već osmislili hashtag #noPS5, a pojavile su se i svijeće koje nude miris poput PS5 kozole.

Izvor: Twitter

U trgovinama je PS5 teško pronaći tako da je mala šansa i da ćete ga pronaći ispod božićnog drvca (jelke ili bora, ovisno u kojim krajevima Hrvatske živite). Konzola je lansirana u studenom 2020. godine, kao i Microsoft Xbox serija X. Od tada se obje kompanije muče s isporukama.

U mnogim web shoppovima nije moguće kupiti popularnu konzolu za igranje (uglavnom se isporučuju prethodno naručene i odmah rasprodane), a istovremeno se može pronaći u oglasnicima u kojima su cijene veće nego što su u trgovinama. Iz Sonyja poručuju da bi se nedostatak konzola na tržištu mogao dogoditi i u 2022. godini. Ne znamo odnosi li se ta procjena i na Božić 2022.

Nedostatak komponenti, ali i veliki logistički izazovi koje doživljava transportna grana veliki su problem i za prodavače i za kupce. Znamo da manjka čipova u automobilskim pogonima, a pojedini se zatvaraju na nekoliko mjeseci, dok se situacija ne popravi. Ako se i popravi do tada.

Izvor: Saeed KHAN / AFP / Profimedia

Iako bi se situacija s poluvodičima mogla razriješiti, pojavljuju se neki drugi problemi poput nedostatka aluminija, što je također ključni materijal u proizvodnji mnogih uređaja. Istovremeno, povećana je i cijena transporta pa jedan kontejner umjesto pretpandemijskih 3000 dolara sada košta 15.000 dolara. Donedavno je koštao 12.000 USD. Što znači da bi cijena mogla i dalje rasti, a sve ovisi o situaciji u svjetskim lukama u kojima su kompletna zatvaranja zbog jednog zaraženog radnika izuzetno česta.

Inače, do Microsoft Xbox konzole bilo je u 2021. godini lakše doći nego do Sony PlayStation 5 konzole. Jedan od razloga je što je PS5 daleko najpopularniji proizvod u 2020. godini dok je Microsoftov Xbox među top 3. Ako se prisjetimo, čak je i za PlayStation 4 konzolom vladala nestašica, ali to nije bila ta razina kakvu PS5 proživljava.

Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nisu pogođene samo igraće konzole – ispod bora će se teško pronaći zamotano u celofan i stolna računala, procesori i grafičke kartice jer i njih nedostaje više od 50 posto, s obzirom na ponudu i potražnju. Stoga, krenite što prije u potragu za onim što se trenutno nudi u trgovinama, bilo fizičkim ili online. Možda otkrijete nešto originalnije i zanimljivije od igraćih konzola.