ŽELJE I POZDRAVI

NAJPOŽELJNIJI BOŽIĆNI DAROVI: Show me the money

Autor Krunoslav Ćosić

Mnogi ipak ne žele uobičajeni dar nego nešto drugo…

Izvor: Natalia Danko / Panthermedia / Profimedia

Iako se možda ne čini kao najromantičnija opcija, novčani dar ove je godine najpoželjniji božićni dar u Sjedinjenim Državama. Prema najnovijim podacima Statista Global Consumer Survey (Božić i blagdanska sezona: SAD), na pitanje koje darove bi odrasli Amerikanci osobno najviše voljeli dobiti ove godine 36 posto muškaraca i 45 posto žena reklo je gotovinu ili bankovni transfer.

Za obje skupine vaučeri su bili na drugom mjestu, a zatim na listi želja slijede odjeća, garderoba ili obuća na trećem mjestu. Ispitanici su u anketi mogli izabrati više opcija.

Međutim, kada se pogledaju želje iskazane od strane muškaraca i žena, iako postoji priličan dio preklapanja, pojavljuju se neke male razlike. Pametni telefoni, tableti i dodaci bili su prilično popularan izbor – taj poklon bi vrlo rado dobilo 22 posto muškarac te 23 posto žena.

Izvor: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Žene su pokazale nešto veći interes za darove povezane s putovanjima (19 posto naspram muškaraca s 14 posto) kao i za ulaznice za događaje (19 posto naspram muškaraca s 12 posto). Među anketiranim opcijama, 'ukrasni artikli' bili su među darovima s najnižom ocjenom, a poželjelo ih je samo 7 posto ispitanica i 6 posto muškaraca. 

Muškarcima na listi želja uopće nisu kozmetika, parfemi i sredstva za kožu dok je to troje kod žena vrlo visoko, na četvrtom mjestu (takav poklon želi 28 posto žena). S druge strane, 28 posto muškaraca bi vrlo rado dobilo hranu i piće u zapakiranoj kutiji s mašnom (na četvrtom mjestu liste želja) dok je za žene „iće i piće“ tek na šestom mjestu, a poželjelo bi 23 posto žena.

Izvor: Igor Zakowski / Panthermedia / Profimedia

Žene za poklon žele knjigu, bilo u tiskanom ili e-book izdanju (20 posto), a među osam mjesta na listi takav poklon muškarci ne žele niti pogledati. Ali je tato muškarcima potrošačka elektronika solidno zanimljiva (22 posto), a ženama takav poklon ne znači baš puno i ne nalazi se na listi poželjnih poklona.

Izvor: Roman Milert / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI