ISPROBAJTE KVIZ

APLIKACIJA EUROHR: HNB-ov kalkulator za lakši prelazak na euro

Autor Krunoslav Ćosić

Isprobali smo novu aplikaciju koja će od 1. siječnja 2023. olakšati preračunavanje iz kuna u eure i obrnuto

Izvor: HNB

Iako svi na mobitelima imamo kalkulator, a imaju ga i vlasnici mobitela starih i do 20 godina, Hrvatska narodna banka je ipak za vlasnike pametnih telefona ponudila aplikaciju koja uključuje kalkulator u koji je odmah postavljena vrijednost odnosno omjer između kune i eura. Dakle, ne morate u svoj kalkulator unositi dvije informacije – tečaj i vrijednost određenog proizvoda.

U euroHR je dovoljno samo upisati iznos u kunama i on se automatski preračunava u eure. Uz još jedan klik, a to je odabir preračunavanja iz eura u kune te unosa iznosa u eurima saznat ćete koliko nešto košta u kunama, ukoliko ne možete procijeniti skupoću ili se radi o dobroj cijeni.

Uz preračunavanje eura i kune aplikacija euroHR sadrži i najnovije vijesti iz HNB-a te razna pitanja i odgovore. Ukoliko ih pročitate moći ćete riješiti pitalicu s 20 pitanja odnosno slikovni kviz s osam pitanja o euru i svemu što biste trebali znati. Iznenadit ćete se, ali nisu baš sva pitanja lagana i nije baš jednostavno doći do maksimalnog broja bodova. Recimo, kolika je masa svih eurokovanica koje će HNB pustiti u optjecaj.

U svakom slučaju, radi se o korisnoj i praktičnoj aplikaciji za one koji u lipu žele znati koliko nešto košta u centima i eurima. Aplikacija je dostupna za iOS telefone s verzijom 11.0 ili novijom te za Android telefone od verzije 5.0. Ono što se čini zanimljivo je da aplikacija ne prikuplja nikakve podatke s vašeg telefona niti se podaci dijeli s trećom stranom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI