SVE PROVJERITE

5 SAVJETA: Za manje stresa ove blagdanske sezone

Autor Krunoslav Ćosić

Google Maps omogućuje uštedu novca za gorivo, a izbjeći ćete i gužve tijekom blagdana

Izvor: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako provesti u djelo sretniju blagdansku sezonu? Dolazi nam najljepše doba godine, uz užurbane kupce, domaća jela i vrijeme koje ćemo provesti s voljenima.

Čak i uz sve to blagdansko veselje sezona se može činiti neodoljivom. Kako bismo vam pomogli uštedjeti vrijeme, novac i zdrav razum donosimo pet savjeta i trikova koje omogućuje aplikacija Google Maps (Karte) koje morate znati kako biste s lakoćom preživjeli užurbanu sezonu praznika.

Potražite stanice na svojoj ruti

Iako je do Božića i Nove godine još dugo, vrijeme je za pripremu kako biste izbjegli gužvu ali i nestašicu proizvoda na policama te više cijene. Zaboravili ste nešto važno za blagdansko okupljanje?

Započnite navigaciju do odredišta i dodirnite povećalo u gornjem desnom kutu aplikacije. Putem ćete pronaći trgovine mješovitom robom, odmorišta, benzinske crpke, hotele i još mnogo toga.

Izvor: Marko Čavić

Podijelite svoje vrijeme dolaska

Kasnite na svečanosti? Obavijestite prijatelje i obitelj da ste na putu tako što ćete podijeliti svoje putovanje izravno s Google Karata. Tijekom navigacije dodirnite donji zaslon, a zatim "Podijeli napredak putovanja". Druga strana će vidjeti vaše kretanje i kad biste otprilike mogli doći.

Vozite održivo i uštedite novac na benzinu

Upotrijebite ekološki prihvatljivo rutiranje kako biste vidjeli i odabrali rutu s najmanjom potrošnjom goriva ili energijom do svog odredišta — bilo da se radi o klizalištu ili farmi drveća — kad god navigirate s Google kartama. To je najnovija funkcionalnost u Google Maps aplikaciji i dostupna je na hrvatskom tržištu kao i na okolnim tržištima.

Također možete pretraživati "cijene goriva" kako biste vidjeli cijene goriva na obližnjim postajama kako biste mogli odabrati najjeftiniju opciju.

Directory

Brzo se snađite u zatvorenom prostoru pomoću kartice Imenik. Ako planirate kupovati ili putovati ove sezone, možete potražiti bilo koji trgovački centar, zračnu luku ili tranzitnu stanicu i dodirnuti karticu "adresar" (Directory) da biste vidjeli koje se tvrtke nalaze unutra.

Primjerice nalazi li se određena tvrtka za iznajmljivanje automobila u zračnoj luci. Također ćete vidjeti korisne pojedinosti poput toga na kojem se katu nalazi mjesto i je li otvoreno.

Izvor: Shutterstock

Izbjegnite blagdanske gužve s informacijama o prometu

Ništa ne kvari blagdansko raspoloženje kao čekanje u koloni. Potražite bilo koje mjesto na Google Kartama - poput pekare, trgovine ili zračne luke - i otvorite njihovu poslovnu stranicu. Pomaknite se prema dolje da biste vidjeli koliko je trenutno zauzet ili koliko je zauzet u određenom danu i satu kako biste uštedjeli vrijeme i mogli unaprijed planirati dolazak kad je najmanja gužva.