PROMISLITE PRIJE KUPNJE

SAVJETI ZA PAMETNU KUPOVINU: Ne kupujte gladni, provjerite web adresu

Autor Ivan Vukić

Sve veći broj građana prelazi na online kupovinu, a tamo prijete i neke opasnosti

Izvor: Pixabay

Kupovina u virtualnim trgovinama odnosno web trgovinama ne razlikuje se previše od uobičajene u fizičkim trgovinama. I za jedno i za drugo mjesto morate imati novac koji ćete ponijeti sa sobom – i u klasičnoj trgovini ili u autobusu odnosno na ulici vas mogu prevariti i ukrasti vam novac. Tako je i u virtualnom svijetu.

Sigurno nećete ući u neku sumnjivu trgovinu nego idete na mjesta koja poznajete i koja su vam drugi preporučili. Tako je i u online trgovinama. Kad plaćate račun u nekoj trgovini, ako koristite gotovinu, sigurno niste ponijeli sav svoj novac sa sobom. Ako vas je strah online kupovine, kupite prepaid karticu u banci s određenim iznosom na računu (na primjer, 300 kuna).

Izvor: Pixabay

Kad idete u klasični super market, vjerojatno znate po što idete. Možda imate i neki popis. Isto vrijedi i za online kupovinu. Uđete li u trgovinu gladni, sigurno ćete potrošiti više novca. I u web shopu možete potrošiti više novca nego ste namjeravali.

Prije nego odete u trgovinu možda pogledate promotivne kataloge. Potražite popuste i u web shopu. Pretplatite se na newsletter i katalog će svaki tjedan dolaziti automatski u vaš mailbox odnosno sandučić elektronske pošte. Savjet je i da kupujete sami jer ćete tada trezvenije birati stvari, više provjeravati, paziti koliko kupujete. Kupovina u društvu je zabavna, ali je i veća šansa da ćete kupiti stvari koje vam baš i ne trebaju. Svidjet će se vašoj prijateljici.

Izvor: Pixabay

Kao što nekada nešto kupite rabljeno preko raznih oglasnika i zatim se nađete s prodavateljem odnosno kupite na daljinu, isto to možete obaviti i preko raznih online oglasnika koji automatski šalju robu, uz osiguranje da ćete ono što ste platili i dobiti. Stoga, pazite na kakvim mjestima kupujete, a uvijek provjerite i web adresu. Ako u njoj ne piše https nego samo http, odmah odustanite od takvog mjesta.

Ukoliko od prijatelja dobijete proslijeđene poruke u kojima se u nekim trgovinama nudi bon od 1000 kuna, kojeg možete iskoristiti klikom na link, nemojte nasjedati. Zanemarite taj link, ne prosljeđujte ga dalje i javite prijateljima da ne šire dalje takve poruke. Iako će u opisu linka pisati naziv nekog domaćeg trgovačkog lanca, odmah ispod će pisati i web adresa, a u njoj će uz naziv te trgovine sigurno pisati još nešto. Dakle, umjesto htttps://trgovina.hr, vjerojatno će pisati nešto u stilu htttp://wxl-trgovina.hr.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI