Kuhajte poput chefa

SOUS VIDE Savršena jela pripremljena na precizno određenoj temperaturi

Autor Dijana Kaćanski

Vakuum tehnika uz koju će vaša jela biti savršena

Izvor: Aliexpress

Ako još niste čuli za pripremu jela uz pomoć Sous Vide tehnike, pravo je vrijeme da se okušate u tehnici koju su počeli koristiti francuski chefovi ranih 70-ih godina prošlog stoljeća kako bi postigli savršeno preciznu pripremu jela.

Sous Vide (francuski ̈u vakuumu ̈) tehnika precizne pripreme svih vrsta jela od tada se proširio po cijelom svijetu, a danas se mogu kupiti smart uređaji koji cijeli postupak olakšavaju. Jedan od takvih je i KitchenBoss uređaj Sous Vide G320, jedan od tri najnagrađivanija dobitnika u kategoriji dizajna na svijetu.

Izvor: Aliexpress

Upotreba smart Sous Vide uređaja je jednostavna. Uređaj je potrebno zakačiti na veći lonac s vodom te namjestiti vrijeme kuhanja i preciznu temperaturu. Ukoliko ovom tehnikom pripremate meso, ribu, voće ili povrće namirnice je potrebno začiniti, dodati grančicu omiljenog začina i zatim vakuumirati. Nakon toga se vakuumirana hrana stavlja u lonac s vodom i Sous Vide uređaj se pokreće.

Za svako jelo postoje precizne upute na koliko stupnjeva i koliko dugo ih je potrebno kuhati kako bi postigli savršenstvo. Ovom tehnikom pripremanja hrane namirnice više nikada neće biti prekuhane, a duljim kuhanjem na nižim temperaturama osigurava se zadržavanje puno više hranjivih sastojaka od ostalih tehnika.

Izvor: Aliexpress

Za potpuni doživljaj, nakon kuhanja jelo iz vakuuma zapeče se na vrućoj tavi samo jednu minutu i gozba može početi. Uređaj dužine 38 cm izrađen od 100% sigurnog nehrđajućeg čelika ne sadrži plastične dijelove i u potpunosti je siguran.

Vodootporan je pa ga je moguće jednostavno oprati, a tijekom upotrebe jako je tih. Kontrolni ekran na vrhu je jednostavan i pregledan, a snaga ovog uređaja od 1100 W na temperaturi od 60°C i u samo 15 minuta omogućit će savršeno pripremljeni mesni ili riblji odrezak.

Uz sam uređaj s dijelom koji se pričvrsti za lonac, a čiji se uranjajući dio jednostavno otvara i lako pere pod mlazom vode, u paketu se nalazi 20 vrećica za vakuumiranje i priručnik za upotrebu. KitchenBoss Sous Vide G320 uređaj na popustu košta oko 97 USD, ali su troškovi dostave oko 55 USD, a od 1. srpnja treba na to dodati i hrvatske troškove PDV-a i ostale troškove.

Izvor: Aliexpress

Izvor: Aliexpress