SVE ĆE SNIMATI

DEČKI IDU MALO U SVEMIR Japanski milijarder putuje na Međunarodnu svemirsku postaju

Autor Davor Dakić

Yusaku Maezawa i njegov pomoćnik Yozo ove godine žele posjetiti posebno mjesto

Izvor: Profimedia

45-godišnji poduzetnik i milijarder Yusaku Maezawa i njegov pomoćnik (filmski producent) Yozo Hirano sljedeći su turisti koji će letjeti iznad naših glava do ISS-a (Međunarodne svemirske postaje). Putovat će brodom ruske svemirske letjelice Soyuz MS-20.

Lansiranje je planirano za 8. prosinca 2021. s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu, objavila je ruska svemirska agencija Roscosmos, let će trajati 12 dana, a posadu će voditi kozmonaut Aleksandar Misurkin. Maezawa i Hirano prethodno će proći kroz pripreme u lipnju u Centru za obuku kozmonauta Jurij Gagarin u Zvjezdanom gradu, zatvorenom gradu izvan Moskve.

Yusaku Maezawa
Izvor: Profimedia

Dvojac će sve dokumentirati i podijeliti sa svijetom na YouTubeu, na Yusakuovom kanalu. Inače, po prvi put će dva od ukupno tri mjesta u svemirskoj raketi Sojuz zauzeti turisti. Prethodno je Roscosmos u 2009. godini u svemir odveo jednog turista; bio je to Kanađanin Guy Laliberte, suosnivač Cirque du Soleil.

Nakon povratka na Zemlju, Maezawa planira ponovo u svemir – želja mu je sudjelovati u misiji oko Mjeseca planiranoj 2023. godine, a tad će letjeti u svemirskoj letjelici SpaceX Elona Muska, inače rivalu Roscosmosa.

Međunarodna svemirska postaja
Izvor: Profimedia