KEMIJSKA REAKCIJA

Eksperimentiraju s vodikom u motoru s unutarnjim izgaranjem

Autor Krunoslav Ćosić

Toyota koristi drugačiji način korištenja vodika u GR Yarisu

Izvor: Toyota

Toyota je predstavila svoju eksperimentalnu tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik kao gorivo u sportski orijentiranom GR Yarisu. Izgaranje vodika je izuzetno čisto te izgara brže nego benzin što daje dobar odziv, a istovremeno se postiže vrlo mali utjecaj na okoliš.

U modelu Mirai Toyota koristi kemijsku reakciju u gorivnim člancima za proizvodnju električne energije. U GR Yarisu se također koristi vodik kao gorivo, ima spremnike goriva i postupak nalijevanja goriva u eksperimentalnom vozilu kao i na Miraiju.

Izvor: Toyota

Međutim, eksperimentalni GR Yaris ima motor s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik kao gorivo. Tehnologija vodikovih motora s unutarnjim izgaranjem još uvijek je u ranoj fazi koncepcijskog razvoja i ispitivanja.

Počeli su s razvojem u 2017. godini, ali ovi automobili nisu još spremni za prodaju. Ipak, Toyotina eksperimentalna Corolla Sport na vodik već pruža visoke performanse u motosportu u Japanu, bez gotovo ikakvog ispuha u atmosferu.

Izvor: Toyota

Eksperimentalna Toyota GR Yaris s pogonom na vodik, kao i Corolla Sport, koristi isti 1,6-litarski redni, trocilindarski motor G16E-GTS s turbopunjačem. Izgaranje vodika ima dodatni potencijal prenošenja iskustva zabave u vožnji uz zvučne i osjetilne podražaje koji su karakteristični za motore s unutarnjim izgaranjem.

Izvor: Toyota