ODRŽIVOST

ELEKTRIČNI AUTOMOBILI, ALI BEZ PUNJAČA Omjer punjača i registriranih vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Područje u kojem se tempo održivosti zaista ubrzava su električna vozila

Izvor: Profimedia

U mnogim aspektima napredak u pogledu održivosti i klimatskih promjena još je uvijek prespor za ono što svijetu treba. Međutim, jedno područje u kojem se stvari kreću nabolje su električna vozila. Odnosno njihova proizvodnja i kupnja.

Kada je riječ o javnoj infrastrukturi koja će zadovoljiti ovu rastuću potražnju, mnoge zemlje još uvijek daleko zaostaju u osiguravanju punjača za punjenje električnih i elektrificiranih automobila.

Izvor: Profimedia

Statista donosi infografiku koja koristi podatke Međunarodne energetske agencije (International Energy Agency). Vidljivo je kako postoji velika razlika među zemljama - na Novom Zelandu su u 2020. godini bila 52 električna vozila na svako javno mjesto za punjenje. U Indiji 23 vozila, u SAD- u 18 vozila, u Velikoj Britaniji 13, a u Japanu 10 vozila.

Postoje i drugi primjeri kao što je Južna Koreja u kojoj je svađa oko parking mjesta na punionici zasigurno vrlo rijetka pojava. U Južnoj Koreji javni punjač postoji na svaka dva registrirana električna vozila. Nešto su slabije Kina sa 6 vozila na jedan punjač, u Meksiku je omjer 3:1.

Izvor: Statista