VOZILA NA STRUJU

SEAT OTVARA NOVI CENTAR Baterije će se testirati pri -25 stupnjeva

Autor Krunoslav Ćosić

U centru će se testirati baterije za električna i plug-in hibridna vozila

Izvor: Frederic Camallonga

Centar za testiranje energije (Test Center Energy, TCE) Seat je otvorio u Martorellu u Španjolskoj. TCE godišnje može provesti do 6000 cjelovitih potvrdnih analiza funkcija povezanih s visokonaponskim sustavom (baterije, punjenje, sigurnost).

Baterije se u prosjeku podvrgavaju ispitivanjima koja obuhvaćaju više od 17.500 sati kako bi se osigurale optimalne performanse u svim okolnostima i tijekom cjelokupnog vijeka trajanja. Kapacitet testiranja centra je 1,3 megavata, što je ekvivalent struji koja je potrebna da u 350 kućanstava istovremeno budu uključeni svi elektronički uređaji ili pak istovremenom punjenju 100.000 mobilnih telefona.

Izvor: Frederic Camallonga

U objektima s nekoliko klimatskih komora, u kojima se testiraju baterije i moduli pod ekstremnim temperaturnim uvjetima između -25 i +55 °C, radi 25 visokokvalificiranih stručnjaka. Simuliraju se različiti uvjeti u kojima se vozilo može naći tijekom svojeg vijeka trajanja.

Posebno područje opremljeno je najsuvremenijom tehnologijom radi mogućnosti dizajniranja i proizvodnje prototipa te konstrukcije sučelja za ispitivačke sustave.

Izvor: daniaznar

Izgrađen u svega 18 mjeseci Centar za testiranje energije prostire se na 1500 četvornih metara. Obuhvaća različita područja za provjeru baterijskih modula s najnaprednijom kemijskom tehnologijom za ćelije te pokriva puni raspon napona koji se upotrebljavaju u automobilskoj industriji. TCE se trenutačno usredotočuje na baterije za platforme MEB (električna vozila) i MQB (hibridna vozila) te različite punjače koji se upotrebljavaju za sva elektrificirana vozila.