VELIKA POBOLJŠANJA

Napredne tehnologije u SUV izvedbi najprodavanijeg automobila na svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

Novi multimedijski sustav dolazi sa širokom paletom funkcija za povezivanje

Izvor: Toyota

Uz hatchback, Touring Sports i sedan izvedbe, potpuno nova Toyota Corolla Cross po prvi put donosi prostranost, praktičnost te čvrstu i solidnu konstrukciju SUV-a u segmentu C. Automobil dužine 4460 mm uz međuosovinski razmak od 2640 mm smješta se između Toyote C-HR i RAV4.

Izvor: gael thill

Corolla Cross, po prvi put kod Toyotinih automobila, za pogon koristi novu, 5. generaciju hibridnog sustava s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i).

Koristi se najnovija izvedba litij-ionskih baterija. Novi baterijski paket je snažniji i 40% lakši nego prije. I elektromotor i benzinski motor su poboljšani pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana za više od 8%.

Izvor: gael thill

Novi 2,0-litarski hibridni pogonski sklop s pogonom na prednje kotače daje 146 kW/197 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje 8,1 sekundu. Izvedba AWD-i se odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini zavidne snage od 30,6 kW.

U potpuno novu Corollu Cross se ugrađuju brojne napredne tehnologije poput strojnog sučelja (HMI - Human Machine Interface) s najnovijom multimedijskom tehnologijom. Digitalna ploča dolazi s instrumentima od 12,3“ i sa središnjim HD zaslonom multimedijskog sustava od 10,5“.

Izvor: Toyota

Na sustav je moguće spojiti pametne uređaje, uz podršku bežičnog povezivanja putem Apple CarPlaya odnosno putem žice za Android Auto. U Toyoti Corolli Cross vozači mogu iskusiti praktičnost navigacije putem oblaka, primanja prometnih obavijesti, glasovnih uputa i osvježavanja preko zraka (Over The Air - OTA).

Izvor: Toyota

Niz internetskih usluga putem aplikacije MyT uključuje analitiku vožnje, položaj automobila pa čak i daljinsko upravljanje funkcijama kao što su zadavanje vremena uključivanja klima uređaja i zaključavanje vrata.

Za sigurnost u Corolli Cross brine se sustav T-Mate koji spaja zadnju generaciju paketa Toyota Safety Sense i druge aktivne sustave pomoći u vožnji i prilikom parkiranja. Sustav predsudarne zaštite, po prvi put, nudi suzbijanje ubrzanja (Acceleration Suppression) pri malim brzinama i pomoć u vožnji kroz križanje (Intersection Cut-In Traffic Assist) te poboljšano otkrivanje vozila iz suprotnog smjera (Oncoming Traffic) i sustav pomoći pri skretanju u križanju (Intersection Turn Assist).

Izvor: gael thill

Među nove funkcije paketa Toyota Safety Sense dolaze i sustav zaustavljanja u nuždi (Emergency Driving Stop System - EDSS). Od predstavljanja 1966. godine prodano je više od 50 milijuna Corolla širom svijeta, a nova Corolla Cross u prodaju u Hrvatsku stiže u jesen 2022. godine.

Izvor: Toyota

Izvor: Toyota

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI