NOVI POGON

STIŽE NOVI MACAN: Porsche predstavlja potpuno električni SUV

Autor Krunoslav Ćosić

Novi model imat će svjetsku premijeru u Singapuru krajem siječnja

Izvor: Porsche

Porsche će 25. siječnja predstaviti novi potpuno električni Macan. Druga generacija uspješnog SUV-a bit će predstavljena u Singapuru. Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea, nudi uvid u proces dizajna prije predstavljanja.

Neposredno prije svjetske premijere novog Porsche Macana, Michael Mauer raspravlja o izazovu ažuriranja poznatog dizajna uspješnog SUV-a. “Novi Macan je prvi model koji elektrificiramo iz postojećeg, uspostavljenog identiteta proizvoda,” kaže potpredsjednik Style Porschea.

Michael Mauer
Izvor: Porsche

Po njegovom mišljenju "svaki novi sportski automobil mora biti vrlo jasno prepoznatljiv kao dio Porscheove obitelji proizvoda i dotičnog modela, ali također mora biti percipiran kao 'novi'. Mauer vjeruje da je ova vizualna dosljednost ključna za marku Porsche. Pronalaženje prave ravnoteže između "suštinski Porsche" i "inovativnog" ponekad je nezgodan prijedlog, priznaje dizajner.

Novi pogonski sklop

Prelazak s motora s unutarnjim izgaranjem na potpuno električni pogonski sklop u Macanu predstavljao je izazov za tim Style Porschea, a istodobno je nudio nove mogućnosti. "Tehnički zahtjevi automobila uvijek su apsolutno temeljni", nastavlja Mauer te dodaje:

“Ovo se razmatra vrlo rano u procesu s pakiranjem – rasporedom različitih komponenti u automobilu. Pakiranje je ključno za dobivanje pravih osnovnih proporcija – klasični Porsche flyline ne bi bio izvediv s bilo kakvim rasporedom.”

Izvor: Porsche

Električni pogonski sklop nudi nove razine fleksibilnosti, ali ovdje postavlja izazove - uklanjanje glomaznog bloka motora omogućuje poboljšanje prepoznatljivog oblika poklopca motora. U isto vrijeme baterija je još uvijek prilično velika komponenta koja zahtijeva puno prostora i mogla bi poremetiti definirajući omjer širine i visine.

Aerodinamika igra veliku ulogu u smislu dosega električnog sportskog automobila. Uspjeh bliske suradnje između dizajnera i inženjera aerodinamike jasan je iz jedne brojke: s koeficijentom otpora od 0,25 potpuno električni Macan jedan je od najmodernijih SUV vozila na tržištu.

Michael Mauer
Izvor: Porsche

Porsche je odlučio ne razlikovati u potpunosti svoje električne modele od sportskih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Porsche ostaje Porsche – čak je i električni Porsche sportski automobil u svom segmentu.

Glavni dizajner je siguran da je to također jasno prepoznatljivo iz prvog potpuno električnog SUV-a koji je razvio proizvođač sportskih automobila iz Stuttgarta: “Novi Macan također je vrlo jasno Porsche i Macan na prvi pogled. U osnovi smo zadržali proporcije koje definiraju ono što sportski automobil u ovom segmentu utjelovljuje za Porsche. Dizajn je profinjen i iznutra i izvana – novi model ima još sportskiju i dinamičniju vibru.”