NEOPREZNI VOZAČI

TESLA POVLAČI VIŠE OD MILIJUN VOZILA: Problem je u sigurnosti autopilota

Autor Krunoslav Ćosić

Prethodno je Tesla već povukla 2 milijuna svojih vozila

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

Tesla povlači 1,62 milijuna vozila u Kini, a radi se o istom problemu zbog kojeg je tvrtka povukla 2 milijuna električnih vozila u SAD-u. Radi se o sigurnosnom problemu s autopilotom, a kao i prije popravci će se obaviti putem besplatnih OTA (over-the-air) ažuriranja.

Kroz nadogradnju će se dodati značajke koje osiguravaju da vozači budu pažljivi dok koriste Teslin sustav pomoći vozaču, što je u posljednjim godinama postala velika opasnost na prometnicama, zbog neodgovornih vozača.

Problem se odnosi na gotovo sve Tesle ikad prodane u zemlji uključujući uvezena vozila Model S i Model X zajedno s modelima 3 i Model Y proizveden u Kini. Zašto se događa opoziv odnosno poziv u servis?

Prema podacima kineske Državne uprave za tržišne propise (SAMR) vozači mogu "zloupotrijebiti funkciju kombinirane pomoći u vožnji razine 2, povećati rizik od sudara vozila i predstavljati sigurnosne rizike za druge vozače." Kao i u SAD-u OTA ažuriranje uključivat će dodatne kontrole i upozorenja koja potiču vozače da nastave nadzirati vozilo kada je uključena Teslina funkcija Autosteer.

Izvor: Tesla

Tesla ima još jedan problem te također povlači 7538 uvezenih vozila Model S i Model X kako bi se riješio problem koji bi mogao spriječiti otključavanje vrata u slučaju sudara. I s tim problemom su se suočili u SAD-u. Taj će se opoziv također obaviti putem OTA ažuriranja, bez potrebe da kupci idu u Tesline trgovine.

U Sjedinjenim Američkim Državama se dogodilo 11 nesreća u kojima je bio korišten autopilot, što je bio razlog za istragu sigurnosnih kontrola autopilota. U kolovozu 2023. godine u SAD-u je otvorena istraga o Teslinom autopilotu, zbog čega je bila jedna smrtna nesreća te još 17 ozlijeđenih osoba.

I tada je problem bio što ljudi prepuštaju potpunu kontrolu nad vozilom i ne prate situaciju u prometu. Zbog toga je američki regulator zatražio od Tesle detaljnu dokumentaciju o autopilotu kako bi se uvjerili što se događa – žele znati drži li vozač pogled na prometnici dok je autopilot uključen. Zanimalo ih je postoje li kakva ograničenja korištenja usluge te gdje se sve može koristiti.

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

Tesli je u posljednjoj godini išlo jako dobro te su isporučili rekordnih 1,8 milijuna električnih vozila diljem svijeta, a više od pola prodano je u Kini tako da je kinesko tržište postalo najveće za Teslu. U Šangaju se proizvode Tesla Model 3 i Tesla Model Y za kinesko te europsko, australsko i novozelandsko tržište, a kapacitet tvornice je 1,1 milijun vozila godišnje.

Tesla je u Hrvatskoj u 2023. godini isporučila rekordnih 429 vozila i zauzela prvo mjesto po isporukama električnih vozila. Volkswagen je prodao 226 vozila, Renault 163, a Škoda 119.