Pametna mobilnost

LEXUS LBX: I malen motor može pružiti impresivne tehničke značajke

Autor Krunoslav Ćosić

Potpuno novi kompaktni crossover dolazi s hibridnim električnim pogonskim sklopom sa samostalnim punjenjem

Izvor: Lexus

Novi Lexusov model opremljen je potpuno novim hibridnim električnim sustavom te omogućuje nisku potrošnju goriva i niske štetne emisije, ali jamči uživanje u vožnji.

Potpuno novi Lexusov hibridni pogonski sklop lakši je i sadrži manje komponente gdje god je to moguće i za koji je svaki element pomno analiziran kako bi se pronašli najbolji načini za uštedu goriva i smanjenje emisija.

Izvor: Lexus

Izvor: Lexus

Nije to utjecalo na performanse koje su bolje no ikad i odaziv je još bolji, a reakcije i razina upravljivosti savršeno sljubljene kako bi pružile jedinstven osjećaj pri vožnji karakterističan za Lexus u pogledu udobnosti, kontrole i povjerenja i to u svakom trenutku.

Srce pogonskog sustava je mali 1,5-litreni benzinski motor s tri cilindra, ali kažu da pruža impresivne tehničke značajke koje poboljšavaju performanse i učinkovitost. Neke od tih značajki potječu iz najnaprednijeg svijeta moto utrka Formule 1, primjerice, iznimno lagan dizajn klipa.

2023.03.28
Izvor: Lexus

Maksimalna izlazna snaga kompletnog sustava iznosi 136 KS odnosno 100 kW s maksimalnim momentom od 185 Nm. Očekuje se da s tim brojkama može ostvariti ubrzanje o 0 do 100 km/h za 9,2 sekunde dok istovremeno omogućuje pouzdanu vuču tereta do 750 kg.

Ugrađena je nova dvopolna, nikal-metal hidridna baterija koja, premda je manja i lakša, proizvodi više energije pa igra veću ulogu u poboljšanju performansi automobila. Novi hibridni sustav omogućuje vam vožnju većim brzinama na veće udaljenosti u načinu rada samo na struju (EV).

2023.03.28
Izvor: Lexus

Lexusov sustav pogona na sva četiri kotača E-Four dostupan je kao opcija na nekim modelima LBX. Dodavanje dodatnog elektromotora na stražnju osovinu automatski pruža bolje držanje ceste i veću stabilnost koja je potrebna na skliskim površinama i u zavojima pa vozači mogu biti bezbrižniji. Lexus LBX na hrvatskom se tržištu očekuje u prvoj polovici sljedeće godine.

Izvor: Lexus

Izvor: Lexus

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI