DVA KONCEPTA

SAJAM AUTOMOBILA U JAPANU: Svjetske premijere električnih vozila na baterije

Autor Krunoslav Ćosić

Lexusova električna vozila na baterije pokazuju smjer u kojem tvrtka nastavlja svoj razvoj

Izvor: Lexus

Konceptni Lexus LF-ZC predstavlja ogledni primjerak novog modela za masovnu proizvodnju te će biti plasiran na tržište 2026. dok konceptni model SUV električnog vozila na bateriju LF-ZL predstavlja viziju budućnosti za marku Lexus.

Lexus je kroz dva koncepta na sajmu automobila u Tokiju pokazao kakvu budućnost možemo očekivati, s naglaskom na električnim vozilima na baterije (BEV). Ističu da će užitak pri vožnji biti zajamčen zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji elektrifikacije i softveru te novog generaciji BEV platforme.

S temom „Pomicanje granica iskustva elektrifikacije” tvrtka omogućuje jasan uvid u to kako će maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje elektrifikacija i nove tehnologije nude kako bi osigurala nova iskustva u sektoru mobilnosti.

Izvor: Lexus

Lexus LF-ZC, konceptni model električne limuzine s baterijom, vozilo je koje pokazuje kako će izgledati novi model za masovnu proizvodnju čiji je izlazak na tržište predviđen 2026. godine, ali i model LF-ZL, svoju viziju vodećeg SUV električnog vozila na bateriju.

Lexus je pionir u razvoju tehnologije od samih začetaka marke, koja je utemeljena 1989. godine, i ima ponosno naslijeđe postavljanja izazova pred konvencijama na tržištu luksuznih automobila, a rezultat su uvijek nove i dodatne vrijednosti za kupce.

Lexusov je cilj postati vodeća marka električnih vozila na bateriju u Europi do 2030. godine te u svijetu do 2035. godine. Kako bi postigla taj cilj, tvrtka će uvesti potpuno novu modularnu strukturu vozila, usvojiti najnaprednije, nove tehnologije proizvodnje i u potpunosti redizajnirati softversku platformu vozila.

LF-ZC simbolizira Lexusov put ka elektrifikaciji sa svojim elegantnim proporcijama, niskim gravitacijskim središtem, prostranom kabinom i dizajnom nabijenim emocijama koji je savršen spoj funkcionalnosti i estetske ljepote, dok ujedno obećaje uzbudljivo iskustvo pri vožnji.

Konceptni model LF-ZL nudi malen uvid u budućnost u kojoj se mogu jednako lako uklopiti mobilnost, ljudi i društvo. Iskustvo pri vožnji bit će prilagođeno svakom pojedincu, a vozilo to čini pomno prateći navike vozača i dajući personalizirane prijedloge, što je interakcija bez premca.

Predstavljen je i novi operativni sustav Arene koji omogućuje personalizaciju iskustva vožnje, bolju zabavu i više mogućnosti povezivanja. Oba konceptna vozila imaju potpuno digitalan i inteligentni kokpit nove generacije koji pruža intuitivan, brzi pristup osnovnim komandama i pruža besprijekorno okruženje za vožnju.

Novo softversko sučelje Arene OS omogućit će progresivnim budućim ažuriranjima da prate razvojne promjene sigurnosnih sustava i multimedijskih funkcija.

Koncept Bamboo CMF

Koncept pokazuje koliko truda Lexus ulaže u SDG (eng. sustainable development goals odnosno ostvarenje ciljeva održivog razvoja), a usmjeren je na cirkularnu upotrebu resursa dok kupcima istovremeno pruža novo iskustvo sofisticiranog i luksuznog dizajna.

U skladu s Lexusovom SDG filozofijom, bambus je vodeći materijal za konceptna vozila i pokazuje koliko se predano radi na učinkovitom recikliranju i očuvanju prirodnih resursa. Bambusova vlakna i tkanine upotrebljavaju se za ukrasne elemente koji rade u interakciji s ambijentalnom rasvjetom.

Izvor: Lexus

Izvor: Lexus

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI