SAM SVOJ PILOT

DOBRO DOŠLI U BUDUĆNOST Privatni jednosjed leti za zabavu

Autor Igor Martić

Ako vam se sviđa Jetson One i htjeli biste kupiti jedan primjerak, već je rasprodan za 2022.

Izvor: Jetson Aero / Ferrari / Profimedia

Osobni električni stroj za polijetanje i slijetanje Jetson One ima jedno sjedalo od aluminija i karbonskih vlakana. Pilot maksimalne mase do 95 kg moći će se s potpuno napunjenom baterijom voziti u zraku oko 20 minuta. Uz LiDAR senzore prati teren te omogućuje izbjegavanje prepreka u letu.

Jetson One - Official Launch
Izvor: Youtube

Izvor: Jetson Aero / Ferrari / Profimedia

Privatni jednosjed eVTOL je namijenjen za zabavu (ne i za taksiranje), a omogućuje maksimalnu brzinu do 102 km/h (softverski limitirana). Dakle, ovo je helikopter s četiri elise (može letjeti i ako je jedan motor u kvaru), a snaga električnog motora bez četkica je 88 kW (118 KS).

Masa Jetsona One je 86 kilograma, dizajniran je u Švedskoj, a stat će u prosječno veliku garažu, uz podupirače koji su dizajnirani da se sklope kad je parkiran. Dimenzije su mu 2845 mm / 2400 mm / 1030 mm, a širina dok je sklopljen mu je 900 mm.

Izvor: Jetson Aero / Ferrari / Profimedia

Prototip je završen u proljeće 2018. godine te su od tada radili na verziji koja će biti prilagođena kupcima. Jetson su 2017. osnovali Peter Ternström i Tomasz Patan s ciljem da svakoga učine pilotom. Potrebno je samo naučiti upravljati s joysticom koji omogućuje kretanje po tri osi, a ima i ručicu gasa.

Cijena za Jetson One je 79.000 eura, a cijela planirana proizvodnja od 12 primjeraka Jetsona One za 2022. već je prodana. Ako se odlučite za kupnju i isporuku u 2023. godini potrebno je uplatiti depozit od 22.000 USD. Nakon isporuke dobit ćete djelomično sastavljeno vozilo, oko 50 posto sastavljeno tako da ćete morati zasukati rukave kako biste sve dijelove spojili u funkcionalnu letjelicu.