Sigurnost

IZAZIVA DISTRAKCIJU 73 posto roditelja koristi mobitel dok voze djecu

Autor Krunoslav Ćosić

Dan bez mobitela u prometu obilježava se kao upozorenje na opasnosti koje prijete

Izvor: Shutterstock

Jeste li ovisni o mobitelu? Možete to saznati kroz kviz na web stranici na kojoj se provodi edukacija o opasnostima mobitela tijekom vožnje, o distrakcija koje mobitel izaziva kod osoba koje upravljaju vozilom u prometu.

Smatra se kako jedan poziv za volanom znači 1 promil alkohola u krvi. Nadalje, 73 posto roditelja koristi mobitel dok su u prometu sa djecom. Trećina roditelja koristi mobitel dok šeću s djetetom ili ga guraju u kolicima, trećina dok čeka zeleno svjetlo na semaforu i četvrtina u vožnji, dok im je i dijete u automobilu.

To su rezultati terenskog istraživanja koje je za prošlogodišnji Dan bez mobitela u prometu, koji se obilježava 21. listopada, agencija Promocija plus provela s 300 roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece u gradu Zagrebu ovog listopada.

Izvor: Shutterstock

Organizatori Dana bez mobitela u prometu ističu kako nisu protiv mobitela, ali žele ljude osvijestiti o opasnostima koje prijete kako bi se smanjio broj nesreća u prometu izazvanih mobitelom. I obično skretanje pogleda s ceste, kako biste pročitali običnu poruku, može završiti tragično.

Ukoliko takvo ponašanje gledaju djeca ona će to ponoviti dok voze bicikl. U prometu godišnje strada 1,3 milijuna ljudi, a ozlijedi se 50 milijuna. Korištenje mobitela i nevezanje sigurnosnog pojasa pridonose stradavanju ljudi u prometu.