BAŠ JE TIHA

JAHTA INSPIRIRANA MORSKIM PTICAMA Ima hibridni električni pogon

Autor Krunoslav Ćosić

Uz kombinirani hibridni pogon jahta može ploviti i uz jedra, potpuno bešumno

Izvor: VPLP Design / Ferrari / Profimedia

Konceptno plovilo od 45 metara naziva se Seaffinity, a izradio ga je francuski dizajnerski studio VPLP Designs pod vodstvom Patricka le Quémenta. Odozgo se oblik uspoređuje s načinom na koji morska ptica postavlja krila prije ronjenja u vodu radi lova ribe.

Izvor: VPLP Design / Ferrari / Profimedia

Zapanjujuće dizajnirana superjahta inspirirana morskim pticama dizajnirana je za tihu, ekološki prihvatljivu plovidbu. U trupu trimarana smješten je hibridni električni motor pogonjen vodikovim gorivnim člankom, a uz dva jedra će koristiti snagu vjetra. Aluminijska jahta ima gaz od 2 metra.

Svako jedro je površine 250 četvornih metara. Njihov je posao upregnuti vjetar za ekološki čisto i učinkovito krstarenje. Ideja studija VPLP Designs je ponuditi kupcima novi koncept broda koji je "više u skladu s prirodom". Trimaran se više odnosi na funkciju, performanse i sve ono što tradicionalna jahta više nije jer one previše zagađuju okoliš.

Interijer Seaffinityja životni je prostor, a ne tehnički podvig ili umjetničko djelo koje se želi istaknuti, pri čemu je ambijent bitniji od dekora.

SEAFFINITY : VPLP Design's superyacht concept
Izvor: Youtube