augmented reality

AUDI ACTIVESPHERE: Luksuzni coupé se pretvara u pickup

Autor Krunoslav Ćosić

Koncept je inovativan po tome što dolazi s naočalama za proširenu stvarnost

Izvor: AUDI AG

Audijeva crossover studija s quattro električnim pogonom je četvrti model u seriji. Koncept Audi activesphere označava vrhunac konceptnih vozila iz serije sfere koje je do sada predstavila marka s četiri prstena.

Nakon Audi skysphere roadstera iz 2021. i Audi grandsphere limuzine te Audi urbansphere space koncepta iz travnja 2022. novi crossover coupé s četvera vrata sa zadivljujuće svestranim dizajnom karoserije dužine 4,98 metara ima svoj debi.

Izvor: AUDI AG

Elegantan automobil više je od pukog sportskog automobila luksuzne klase, s impresivnim razmakom od tla i velikim kotačima od 22 inča koji najavljuju njegov terenski talent. Sportback stražnji dio activesphere može se pretvoriti u otvoreni prtljažni ležaj ("active back") pritiskom na gumb - savršeno za nošenje rekreacijske opreme kao što su e-bicikli ili oprema za vodene i zimske sportove.

Bez lokalnih emisija, dometom od najmanje 600 km i iznimno brzim vremenima punjenja zahvaljujući tehnologiji od 800 volti Audi activesphere kombinira održivost, dinamiku i sposobnost vožnje na velikim udaljenostima najsuvremenijih električnih vozila. Za manje od 25 minuta baterija od 100 kWh puni se od 5 do 80 posto.

Mogućnost autonomnog upravljanja vozilom na pogodnom terenu daje vozačima i putnicima novu razinu slobode koja se, zahvaljujući novom zaslonu i tehnologiji upravljanja, može koristiti u aktivnoj sferi na različite načine.

Izvor: AUDI AG

Izvor: AUDI AG

Kada Audi activesphere koncept vozi u autonomnom načinu rada tada instrument ploča, upravljač i pedale nestaju ispred vozača. Osobito u prvom redu sjedala, ispred vozača se otvara širok prostor koji se proteže do prednjeg kraja activesphere – i dalje. Za jasno vidno polje potpuno ostakljeni Singleframe daje putnicima neometan pogled na cestu ispred.

Ako vozač želi preuzeti volan u tom se slučaju upravljačka ploča, zajedno s upravljačem, zakreće iz svog položaja u ravnini ispod vjetrobrana pa svaki vozač može individualno podesiti idealan ergonomski položaj. MMI beskontaktne kontrole u vratima uvijek su dostupne oku i ruci, na primjer za kontrolu prozora i podešavanja sjedala.

Izvor: AUDI AG

Inovativni operativni koncept, Audi dimensions, kombinira fizički i virtualni svijet (tj. miješanu stvarnost) prikazivanjem digitalnog sadržaja u vidnom polju putnika u stvarnom vremenu. Visokotehnološke naočale pružaju pogled na stvarno okruženje i rutu dok istovremeno prikazuju 3D sadržaj i interaktivne elemente – individualno konfigurirane za vozače i putnike.

To znači da se mogu prikazati sve informacije bitne za vozača, poput statusa vožnje i navigacije. A u unutrašnjosti, korisnici naočala mogu vidjeti upravljačke ploče i druge virtualne zaslone u urednom, minimalističkom dizajnu koji ostaje skriven golim okom.

Optika mješovite stvarnosti daje korisnicima mogućnost precizne interakcije s ovim stvarnim, ali nevidljivim zonama osjetljivim na dodir jer naočale prikazuju i izvršavaju funkcije reagirajući u stvarnom vremenu kada ih korisnici dodirnu.

Izvor: AUDI AG

Izvor: Audi

Izvor: AUDI AG

Izvor: AUDI AG

Izvor: AUDI AG

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI