Navigacija i zabava

GOOGLE I PORSCHE: Integrirat će Android u automobile

Autor Krunoslav Ćosić

Integracija softvera u upravljačke ploče automobila je uvelike u tijeku

Izvor: Porsche

Proizvođač luksuznih automobila Porsche navodno je započeo pregovore s Googleom o uvođenju Android OS-a u svoja vozila, nakon što je 2022. godine okončao suradnju s Cariad, softverskom R&D jedinicom matične tvrtke Volkswagen (VW).

Reuters je naveo da se razgovara o implementaciji ugrađenog OS-a za Porscheove sustave navigacije i zabave, a koji će vozačima omogućiti korištenje aplikacija uključujući Google Maps i Google Assistant bez povezivanja s Android uređajem.

Ističe se da će se bilo koji ugovor odnositi isključivo na Porsche vozila, a ne na širu VW grupu. Utrka među tehnološkim igračima za integraciju softvera u upravljačke ploče automobila je uvelike u tijeku, piše Mobile World Live, a Google, Amazon i Apple spremaju svoje ponude.

Izvor: Porsche

Porscheov financijski direktor Lutz Meschke navodno je u listopadu 2022. izjavio da više ne radi s VW-ovom softverskom jedinicom Cariad te su u pregovorima s brojnim tvrtkama o proširenju "tehnologije automatizirane vožnje i infotainmenta" u svojim automobilima.

Google je osigurao ugovore s tvrtkama uključujući General Motors, Renault Group, Nissan Motor i Ford za implementaciju svoje tehnologije putem paketa Google Automotive Services. Google nudi Android OS prilagođen automobilskom sektoru uključujući infotainment sustav za automobile temeljen na telefonu i ugrađenu verziju koju proizvođači automobila mogu prilagoditi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI