JOINT VENTURE

HONDA JAKO PUNO ULAŽE: Žele stvoriti novo središte električnih vozila

Autor Krunoslav Ćosić

U američkom Ohiju će u tri tvornice uložiti 700 milijuna dolara, ali nije to sve

Izvor: Honda

Honda planira preoblikovati alate za proizvodnju električnih vozila, a uz poznati brend na našem tržištu novac će se uložiti i za brend Acura koji je u Hondinom vlasništvu.

Uz veliko ulaganje u Ohiju, koje uključuje 700 milijuna dolara za preuređenje nekoliko postojećih tvornica automobila i pogonskih sklopova za proizvodnju električnih vozila, ulažu i 3,5 milijardi dolara s LG Energy Solution (LGES) za uspostavu prethodno najavljene zajedničke tvrtke za proizvodnju modula baterija. Morat će pričekati konačno odobrenje vlade za ovo ulaganje.

Tvornica baterija bit će smještena u okrugu Fayette u Ohiju, oko 40 milja jugozapadno od Columbusa. Najava ulaganja dolazi 45 godina nakon što je Honda pokrenula svoj prvi proizvodni pogon u Ohiju - 11. listopada 1977.

Planira se transformirati Hondina tvornica automobila Marysville (MAP), tvornica automobila East Liberty (ELP) i tvornica motora Anna (AEP) za elektrificiranu budućnost, uključujući otvaranje više od 300 novih radnih mjesta.

Izvor: Honda

Honda planira započeti proizvodnju i prodaju električnih vozila u Sjevernoj Americi u 2026. godini, na temelju svoje nove Honda e:Architecture. Ulaganje vrijedno 700 milijuna dolara omogućit će tvornica motora Anna da proizvede kućište baterije koje će se kombinirati s modulima baterija na podmontažnoj liniji u MAP-u, s kompletnom baterijskom jedinicom koja će se zatim ugraditi u vozila.

Ovi Hondini pogoni, zajedno s novom tvornicom baterija za električna vozila, služit će kao novo središte električnih vozila u Ohiu i igrat će ključnu ulogu u razvoju znanja i stručnosti tvrtke u proizvodnji električnih vozila koja će se dijeliti preko Hondine mreže za proizvodnju automobila u Sjevernoj Americi u nadolazećim godinama. Hondino EV središte iskoristit će dugogodišnju proizvodnju, razvoj proizvoda i operacije nabave tvrtke koja se nalazi u središnjem Ohiju.

Izvor: Honda

Kao dio svog cilja postizanja ugljične neutralnosti za sve proizvode i korporativne aktivnosti do 2050., Honda je objavila viziju da električna vozila na baterije i gorive ćelije predstavljaju 100% prodaje vozila do 2040. u Sjevernoj Americi.

Honda je prošle godine proizvela i prodala više od 100.000 elektrificiranih vozila u SAD-u, uključujući Accord Hybrid, CR-V Hybrid i Insight hibridnu limuzinu. Hondino novo ulaganje u tvornice u Ohiju podržat će proizvodnju električnih vozila i komponenti za električna vozila.

Honda će nabaviti baterijske module od novog zajedničkog ulaganja između Honde i LGES-a, podložno uobičajenim uvjetima, uključujući regulatorna odobrenja. Taj proizvodni pogon predstavlja obvezu ulaganja 3,5 milijardi dolara u Fayette County, Ohio, i zapošljavat će 2200 suradnika koji će proizvoditi baterije u obliku vrećice koje će se isporučivati Hondinim tvornicama za proizvodnju električnih vozila.

Izvor: Honda

U iščekivanju regulatornih odobrenja, zajedničko ulaganje Honde i LGES-a bit će osnovano 2022. godine, a predviđa se da će ukupna investicija dosegnuti 4,4 milijarde dolara. Dvije tvrtke planiraju započeti s izgradnjom u okrugu Fayette početkom 2023. kako bi dovršili novi proizvodni pogon do kraja 2024. To će omogućiti početak masovne proizvodnje baterijskih modula koji koriste napredne litij-ionske ćelije tipa vrećice do krajem 2025. godine, s godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko 40 GWh.

Izvor: Honda