SVE IDE NA STRUJU

OD 2025. GODINE: Stiže nova AMG.EA platforma

Autor Krunoslav Ćosić

Oznaka EA odnosi se na Electric Architecture, a Mercedes kreće u smjeru obnovljive energije

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Mercedesova svjetski poznata oznaka AMG, koja prati sportski nadograđena i modificirana vozila ove njemačke marke, za tri će godine dobiti dva nova slova - EA se odnosi na električnu arhitekturu.

Nova vozila s oznakom AMG.EA proizvodit će se na lokaciji Mercedes-Benza u Sindelfingenu. Bit će to vrhunski luksuzni segment, a proizvodit će modele temeljene na električnoj platformi od 2025. Tvornice Mercedes-Benza u Bremenu u Njemačkoj i Kecskemétu u Mađarskoj proizvodit će vozila u Europi. na električnoj MB.EA platformi.

Kao dio provedbe poslovnog plana "Mercedes-Benz 2022-2026" tvrtka ulaže više od dvije milijarde eura u svoja europska proizvodna mjesta.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Ovaj korak označava novu fazu uvođenja električne platforme sljedeće generacije u proizvodnju osiguravajući buduća zaposlenja na europskim lokacijama. Novi plan proizvodnje rezultat je konstruktivnih razgovora s predstavnicima njemačkih zaposlenika, što je rezultiralo dalekosežnim mjerama za daljnje povećanje fleksibilnosti i učinkovitosti.

Proizvodni portfelj već uključuje šest potpuno električnih modela Mercedes-EQ: EQA, EQB, EQC, EQE, EQS i EQS SUV (do kraja ove godine kreće proizvodnja modela EQE SUV) . Oni silaze s proizvodne trake na šest lokacija na tri kontinenta i dosljedno su integrirani u tekuću serijsku proizvodnju.

Proizvodnja EQS limuzine
Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Zahvaljujući ranim ulaganjima u fleksibilnu proizvodnju i korištenju najsuvremenijeg digitalnog proizvodnog sustava MO360, Mercedes-Benz već može proizvoditi baterijska električna vozila u velikim količinama.

Baterije za električna vozila Mercedes-EQ isporučuje globalna mreža za proizvodnju baterija s tvornicama na tri kontinenta. Lokalna proizvodnja baterija ključni je faktor uspjeha Mercedes-Benzove električne ofenzive.

Mercedes-Benz od ove godine kupuje električnu energiju u Njemačkoj koja dolazi isključivo iz obnovljivih izvora (bez CO2). Tvrtka ima za cilj povećati proizvodnju obnovljive energije na svojim lokacijama.

Solarne elektrane snage veće od 11 MWp trebale bi krenuti s radom do kraja sljedeće godine. Do 2025. Mercedes-Benz će uložiti troznamenkasti milijunski iznos u ugradnju fotonaponskih sustava. Mercedes-Benz također planira uložiti u nove ugovore o kupnji energije za vjetroturbine u vrijednosti od milijardu eura do sredine desetljeća.

Proizvodnja EQE limuzine
Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Do 2030. godine planira se pokriti više od 70 posto potreba za energijom u proizvodnji iz obnovljivih izvora energije - 15 posto će se proizvoditi iz obnovljivih izvora energije na vlastitim lokacijama.

To će se postići širenjem krištenja solarnih panela i vjetroelektrana na vlastitim lokacijama te sklapanjem daljnjih odgovarajućih ugovora o otkupu električne energije. Mercedes-Benz također slijedi cilj smanjenja potrošnje vode za 35% do 2030. godine.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI