ZNA SE I CIJENA

GRADSKI CROSSOVER AYGO X: Prepun tehnologija

Autor Krunoslav Ćosić

Aygo je postao Aygo X i upravo je stigao u Hrvatsku, a može sam prepoznati bicikliste i pješake

Izvor: Tatjana Bukvić

Automobil iz A-segmenta, u kojeg spadaju mali gradski automobili, znatno je porastao, ali je i izuzetno tehnološki opremljen. Dodajmo tome i začinske boje Cardamom, Chilli, Ginger i Juniper (kardamom, čili, đumbir i borovica).

Konstruiran za najuže gradske ulice Toyota Aygo X ima izvanredno mali radijus okretanja od samo 4,7 m, što je jedan od najmanjih u segmentu. Duljinom od 3.700 mm novi Aygo X je 235 mm dulji od svog prethodnika, iako je međuosovinski razmak povećan za samo 90 mm.

Izvor: Mario Poje

Prednji prevjes je za 72 mm manji nego na Yarisu, a najveći promjer kotača je povećan na 18”. Prtljažni prostor je također najveći u segmentu – povećan je za 60 litara u odnosu na prethodnu generaciju te sada iznosi 231 litru. Povećana je i visina vozila za 50 mm, na 1510 mm. Svidjet će vam se i odignutost od tla povećana za 11 mm u odnosu na prethodnu generaciju. Vozač sada sjedi 55 mm više i ima bolju preglednost u vožnji.

Idemo u interijer

Toyota i JBL su surađivali na stvaranju vrhunskog audio sustava s četiri zvučnika uparena s pojačalom od 300 W i s velikim subwooferom promjera 200 mm smještenim u prtljažniku koji daje snažan bas, dinamični zvučni odziv i jasnu i široku zvučnu kulisu.

Izvor: Jayson Fong/Jayson Fong

Aygo X omogućuje napredne mogućnosti povezivanja uz pomoć Toyota Smart Connect i aplikacijom
za pametni telefon MyT. Toyota Smart Connect u svom središtu ima veliki dodirni zaslon od 9 inča visoke razlučivosti, ambijentalnu rasvjetu i bežično punjenje. Uz aplikaciju MyT kupci mogu pratiti različite podatke o vozilu kao što su analiza vožnje, razina goriva, upozorenja i praćenje kretanja vozila.

Toyota MyT aplikacija, C-HR 2.0 GR Sport
Izvor: Youtube

Toyotin najnoviji multimedijski sustav nudi i navigaciju putem oblaka radi pružanja obavijesti o prometu u stvarnom vremenu zahvaljujući stalnim internetskim uslugama na višim razinama opreme. S vremenom će se uvoditi nove usluge putem osvježavanja softvera preko zraka (OTA) pa će se novi softver i internetske usluge automatski učitavati u sustav.

Toyota Smart Connect s ekranima od 7 i 9 inča nudi, pored toga i žično i bežično povezivanje pametnih telefona putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay. Dostupna je bežična konekcija s aplikacijom Apple CarPlay.

Sigurnosni aspekt

Toyota Safety Sense koristi kombinaciju senzorske kamere s jednim objektivom i radara s milimetarskim valovima, sustav predsudarne zaštite (Pre-Collision System - PCS) s otkrivanjem vozila koje sada djeluje pri većim brzinama.

Po prvi put na modelu Aygo X pojavljuje se otkrivanje pješaka danju i noću, otkrivanje biciklista danju, pomoć u ublažavanju sudara, pametni prilagodljivi tempomat, pomoć u održavanju vozila u prometnom traku i pomoć u zakretanju upravljača u nuždi.

Aygo X se odlikuje dodatnim funkcijama pasivne sigurnosti kao što su konstrukcijska ojačanja radi prigušivanja sudara kako bi se postigla sveobuhvatna sigurnost dok se upravlja automobilom na 17 i 18-inčnim kotačima.

Pogoni ga višestruko nagrađivani 1-litarski, 3-cilindarski motor 1KR-FE snage 53 kW (72 KS), uparen s ručnim i S-CVT mjenjačem, uz 93 Nm. CVT verzija postiže 151 km/h, a s ručnim mjenjačem 158 km/h, uz 14,8 odnosno 14,9 sekundi od 0 do 100 km/h.

Početna cijena za Toyotu Aygo X je 99.990 kuna dok najopremljenija verzija Aygo Limited s uključenom metalik bojom košta 147.300 kuna.

Krešimir Bago, direktor u Toyota Croatia
Izvor: Tatjana Bukvić

Izvor: Toyota