NEMA VOLAN

AUDIJEV NOVI KONCEPTNI AUTOMOBIL: Može (i) sam voziti

Autor Krunoslav Ćosić

Svemirsko putovanje za putnike u gradskoj vožnji

Izvor: AUDI AG

Novo predstavljeni koncept Audi urbansphere nudi radikalnu viziju budućnosti urbanog putovanja, a nastao je u suradnji s kupcima. Nudi interijer visoke tehnologije te postavlja novo mjerilo za iskustvo putnika u vozilu.

Sustavno dizajniran iznutra prema van Audi je predstavio planove za konceptni automobil urbansphere. Dizajneri i inženjeri u početku su kreirali Audi urbansphere za korištenje u kineskim megapolisima s gustim prometom, iako je koncept prikladan i za bilo koji drugi gradski centar na svijetu.

Izvor: AUDI AG

U tim urbanim područjima, gdje je osobnog prostora posebno malo, konceptni automobil nudi najveći unutarnji prostor od svih Audija do sada. To inteligentno usklađuje s tehnologijama i digitalnim uslugama koje privlače sva osjetila i nude potpuno novu razinu iskustva.

Rezultat se može vidjeti u konceptu Audi urbansphere i njegovom posebno upečatljivom interijeru. Prostrani automobil djeluje kao salon na kotačima i mobilni ured, služeći kao treći životni prostor tijekom vremena provedenog u prometu. U tu svrhu Audi urbansphere kombinira luksuz potpune privatnosti s opsežnim rasponom visokotehnoloških značajki u vozilu, čak i tijekom dnevne špice.

Tehnologija automatizirane vožnje pretvara unutrašnjost, u kojoj nema volana, pedala ili zaslona, u mobilni interaktivni prostor koji pruža pristup širem digitalnom ekosustavu.

Audi grandsphere koncept
Izvor: AUDI AG

Dva prethodna - Audi skysphere (iz kolovoza 2021.) i Audi grandsphere (predstavljen nekoliko tjedana kasnije na berlinskom IFA sajmu) te najnoviji Audi urbansphere tri su konceptna automobila koja je marka s četiri prstena razvila kako bi prikazala svoju viziju svijeta premium mobilnosti sutrašnjice.

Oba konceptna automobila imaju zajedničko s Audi urbansphere je da se cijeli koncept temelji na tehnologiji autonomnih vozila razine 4. Audi trenutno surađuje s CARIAD-om, softverskim odjelom Volkswagen Grupe, na uvođenju ove tehnologije u drugoj polovici desetljeća.

Najveći od tri

Već na prvi pogled koncept Audi urbansphere otkriva se kao najveći model u obitelji sphere i od svih Audi konceptnih automobila do sada. Njegove velike dimenzije - 5,51 metar dug, 2,01 metara širok i 1,78 metara visok te međuosovinski razmak od 3,40 metara - svrstavaju ga u gornje ešalone svijeta automobila, ali koncept Audi urbansphere radikalno krši konvencije segmenta.

Izvor: AUDI AG

Dva električna motora koncepta Audi urbansphere sposobna su isporučiti ukupnu snagu od 295 kilovata i okretni moment sustava od 690 njutn metara. Srce pogonskog sustava je tehnologija punjenja od 800 volti. Osigurava da se baterija može napuniti do 270 kilovata na stanicama za brzo punjenje u najkraćem mogućem vremenu.

Vrijeme punjenja približava se onom kod konvencionalnog zaustavljanja za punjenje goriva u automobil koji pokreće motor s unutarnjim izgaranjem: samo deset minuta dovoljno je da se baterija napuni do razine dovoljne za pogon automobila više od 300 kilometara.

Baterija kapaciteta većeg od 120 kilovat sati može se napuniti od 5 do 80 posto za manje od 25 minuta. To znači da se može očekivati doseg do 750 kilometara prema WLTP standardu.

Izvor: AUDI AG

Izvor: AUDI AG

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI