VRIJEDI 7 MILIJARDI USD

U BERLINU: Tesla otvorila prvu tvornicu u Europi

Autor Krunoslav Ćosić

Nova tvornica električnih automobila smještena je u brandenburškom selu Grünheide

Izvor: Patrick Pleul / AFP / Profimedia

Američka tvrtka Tesla službeno je otvorila svoju novu tvornicu električnih automobila pored Berlina, što je ujedno i njena prva tvornica u Europi. Tesla je pogone izgradio na domaćem tlu konkurentskog automobilskog koncerna Volkswagen, s kojim konkurira u elektromobilnosti.

Tijekom svečanosti kojoj su nazočili njemački kancelar Olaf Scholz, ministar gospodarstva Robert Habeck i brandenburški premijer Dietmar Woidke, šef Tesle Elon Musk predao je prvih 30 automobila novim vlasnicima koji su se također pojavili na otvorenju.

Izvor: Patrick Pleul / AFP / Profimedia

Teslina tvornica zapošljavat će 12.000 ljudi (trenutno ih radi 3000) koji će godišnje proizvoditi do 500.000 SUV automobila Modela Y. Vrijednost tvornice Gigafactory Berlin-Brandenburg izgrađene za nešto više od dvije godine, što je bilo veliko iznenađenje i za njemačke dužnosnike, je 7 milijardi američkih dolara.

Njemačka tvornica je treća velika Teslina tvornica, uz prethodno otvorene u Fremontu u Kaliforniji te Šangaju, a uskoro bi se trebala otvoriti četvrta tvornica u blizini Austina u Teksasu u SAD-u. Iz tvornica bi godišnje trebalo izlaziti oko dva milijuna Teslinih vozila. Elon Musk je na Twitteru napisao “Danke Deutschland!!”

Izvor: Twitter

Prodaja električnih automobila u Europi sve je popularnija – u prosincu 2021. od svih novoprodanih automobila bilo je 20 posto električnih dok je u isto vrijeme prodano 19 posto dizela, što se dogodilo po prvi put.