NAPREDNE FUNKCIJE

U Hrvatsku stiže automobil kojeg je razvio Huawei

Autor Krunoslav Ćosić

Izrazito sportski SUV do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekunde

Izvor: Seres

Iako automobili ne nosi znak Huawei, model Seres 5 sa snagom od 594 KS tehnološki su razvili stručnjaci Huaweija. U automobilu se koriste njihove tehnologije, a neke od tehnoloških performansi koje su proizašle iz ove suradnje vozačima će omogućiti neometano prebacivanje mobilnih aplikacija na središnju upravljačku ploču vozila.

Izvor: Seres

Bit će omogućen pristup navigaciji, glazbi i ostalom te povezivanje s drugim pametnim uređajima. Automobil je opremljen sportskim sofisticiranim sjedalima s funkcijama ventilacije, grijanja i masaže, a svaki vozač ima opciju namještanja individualnog načina dobrodošlice prilikom ulaska u automobil.

Ono što je također bitno je da Seresova osobna vozila udovoljavaju standardima sigurnosti od pet zvjezdica. Maksimalna brzina koju Seres 5 postiže je 250 km/h, s jednim rezervoarom benzina prijeći će do 500 kilometara (WLP ciklus mjerenja). Na Tajlandu će ove godine biti predstavljena i električna inačica Dongfeng Seres 5 EV s portretno orijentiranim zaslonom osjetljiv na dodir koji omogućuje pristup Huaweijevom HiCar sustavu baziranom na Harmony OS-u, što je pandan sustavima poput Google Android Auto i Apple CarPlay.

U Hrvatsku će automobile Seres, u suradnji s tvrtkom Chongqing Sokon Motor Company, uvoziti Auto Hrvatska koja najavljuje nešto niže cijene u odnosu na druga električna vozila na tržištu. Uz Seres 5 bit će dostupan i DFSK Seres 3, gradsko električno vozilo snage 120 kW s bogatom opremom koja uključuje virtualni kokpit, sjedala presvučena kožom, panoramski krov, parkiranje s kamerom od 360° i vrhunski glazbeni sustav.

Seres 3
Izvor: KOVAZGcom/KOVAZG photography

Kako vozaču tijekom punjenja baterije ne bi bilo dosadno, ukoliko je odlučio ostati u vozilu i pričekati punjenje, moguća je reprodukcija filmskih i TV aplikacija putem mobilnog uređaja na središnji zaslon kako bi se skratilo vrijeme čekanja dok se kapacitet baterije od 52,56 kWh ne napuni.

DFSK Seres 3 s litij željezo fosfatnom baterijom ima mogućnost dopune za samo 30 minuta (od 20 do 80 posto), a baterija je jedna od trenutno najmodernijih na tržištu i ne sadrži opasne metale. Doseg po WLTP normi u kombiniranom načinu vožnje iznosi 329 km. Seres 3 dolazi s četverogodišnjim jamstvom na vozilo i osmogodišnjim jamstvom na električne komponente i 70% kapaciteta baterije.

Seres i Sokon automobili
Izvor: KOVAZGcom/KOVAZG photography