SMART MOBILITY

MWC22: Jedna od tema je i pametna mobilnost

Autor Krunoslav Ćosić

Tržište povezanih vozila jedno je od područja s najvećim rastom u IoT-u

Izvor: Shutterstock

Uz smart mobility poboljšava se sigurnost građana i pružaju velike mogućnosti za prihod za mobilnu i automobilsku industriju. Predviđa se da će ovaj segment do 2030. godine vrijediti 81 milijardu dolara.

Na Mobile World Congressu u Barceloni, koji će uživo okupiti 1500 izlagača iz cijelog svijeta te nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, predstavit će se bitne značajke novog ekosustava uz koju možemo očekivati i naglasak na održivosti.

Povezani automobili imaju potencijal spasiti 11.000 života i 400.000 tona emisija CO2 godišnje do 2025. Predviđa se da će tržište usluga mobilnosti do 2030. vrijediti 542 milijarde dolara (izvori: Accenture, 2020. i Bosch, 2017.).

Izvor: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Utjecaj pametne mobilnosti je nedvojbeno velik, stvarajući ne samo sigurnija, zelenija i učinkovitija iskustva putovanja već i široku priliku za igrače u industriji da ponude usluge s dodanom vrijednošću i uspostave nove izvore prihoda.

Revoluciju pametne mobilnosti oblikuju i ubrzavaju ključne tehnološke inovacije uključujući 5G povezivanje, autonomna vozila, dijeljenje prijevoza i elektrifikacija. Ovi industrijski trendovi, u kombinaciji s inteligencijom stečenom iz golemih količina podataka, pomažu uspostavi informacijskog društva i radikalno transformiraju svaki aspekt putovanja, od aplikacija koje spašavaju živote i sigurnosti, novih i inovativnih usluga zabave i infotainmenta do besprijekornih multimedijskih usluga.

Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI