NEMA VOZAČA

DOSTAVA BEZ VOZAČA: Tko će (od) sad pokucati na vrata?

Autor Igor Martić

Ne samo što nema vozača odnosno dostavljača nego nema niti četvrti kotač

Izvor: Acrimoto / Ferrari / Profimedia

Uskoro bi se na cestama moglo pojaviti dostavno vozilo koje će se samostalno kretati po gradu (uz nadzor čovjeka iz dispečerskog centra). Zamišljeno je kao dostava u "posljednjoj milji" odnosno do samog korisnika. Dakle, neće se koristiti za dostavu iz tvornice nego samo za posljednji dio isporuke, do korisnikovih vrata.

100% ELECTRIC 3-wheeled Arcimoto FUV and Roadster first ride!
Izvor: Youtube

Električno vozilo Faction D1 temelji se na vozilu koje se već koristi za dostavu u SAD-u, a u pozadini je Acrimoto Deliverator, dostavna služba nove generacije namijenjene za lokalne isporuke. Arcimoto se udružio s Faction Technology za pokretanje autonomne vožnje u Silicijskoj dolini.

Standardno vozilo inače uz vozača ima i suvozača koji zajedno obavljaju dostave. Zamjenom dvaju sjedala s tovarnim prostorom Faction D1 se preobrazio u transportno vozilo. Trebao bi biti i visoko konkurentan, kažu iz Factiona - trošak je između jedan i dva američka dolara po kilometaru. Naravno, nema niti troška vozača.

Izvor: Acrimoto / Ferrari / Profimedia

Faction i Arcimoto vjeruju da će električna vozila odgovarajuće veličine bez vozača pružiti značajno povećanje učinkovitosti, smanjiti emisije ugljika i ponuditi značajne uštede u odnosu na postojeća transportna rješenja, posebno tijekom prosječnog gradskog putovanja kraćeg od sedam-osam kilomtara.

Faction D1 je opremljen tehnologijama koje ga čine potpuno autonomnim. Kombinira autonomiju s daljinskim upravljanjem. Ovo vozilo bez vozača ima najveću brzinu od 120 km/h, doseg od nešto više od 160 kilometara dok prevozi do 225 kg tereta. D1 ima napredne senzore i sigurnosne sustave te podesivi prtljažni prostor koji se može prilagoditi za specijalne vrste tereta. Za sada je D1 u fazi ispitivanja, a s razvojem se nastavlja tijekom ove godine.

Izvor: Acrimoto / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI