Strujići

E-MOBILNOST Prodaja električnih automobila se udvostručila u 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

2021. je bila još jedna teška godina za automobilsku industriju, ali ne i za one na električni pogon

Renault Twingo e-tech electric
Izvor: Renault

Automobilsku industriju je jako pogodila globalna nestašica čipova. Istovremeno, globalna prodaja električnih automobila se više nego udvostručila tijekom posljednjih dvanaest mjeseci dosegnuvši 6,6 milijuna, u usporedbi sa samo 3 milijuna u 2020. godini, pokazuju podaci koje je objavio Statista. U 2019. godini u svijetu je prodano 2,2 milijuna automobila na struju.

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (International Energy Agency), porast isporuka u automobilskoj industriji imaju samo električni automobili dok se druge vrste pogona ne mogu pohvaliti s rastom.

Izvor: Arturs Laucis / Alamy / Alamy / Profimedia

Kina je posebno imala porast u 2021. godini, gotovo utrostručivši prodaju električnih automobila s 1,2 na 3,4 milijuna primjeraka. Europa je i dalje drugo najveće tržište za električne automobile, s novim registracijama koje su porasle za gotovo 70 posto na 2,3 milijuna, od kojih su otprilike polovica bili plug-in hibridi.

U Sjedinjenim Državama prodaja je prvi put premašila pola milijuna, ali ukupni tržišni udio električnih vozila ostaje daleko ispod Kine i mnogih europskih tržišta.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, Kina, Europa i Sjedinjene Države čine otprilike 90 posto globalne prodaje električnih automobila što pokazuje da e-mobilnost ne napreduje istim tempom na globalnoj razini.

Izvor: Profimedia

“Državne politike ostaju ključna pokretačka snaga za globalna tržišta električnih automobila, ali njihova dinamika u 2021. također odražava vrlo aktivnu godinu automobilske industrije. Najave, ciljevi i lansiranje novih modela pomogli su jačanju stajališta da je budućnost automobila električna”, sažima IEA, istovremeno upozoravajući da je velik dio uštede emisija električnih vozila nadoknađen paralelnim porastom globalne prodaje SUV-ova.