OD 1. VELJAČE 2022.

U Slovenije je počelo korištenje elektronskih vinjeta za autoceste

Autor Krunoslav Ćosić

Što učiniti ako krivo napišete registraciju vozila?

Izvor: Shutterstock

Elektronske vinjete za vožnju na autocestama u Sloveniji kupuju se na stranicama Dars.si. Prilikom internetske kupnje e-vinjete, a mogu se kupiti najviše 30 dana prije početka dana valjanosti koji je korisnik izabrao prilikom kupnje, treba pripaziti na upis registracijskog broja vozila, države registracije vozila, razreda cestarine i stupanje e-vinjete na snagu.

I na prodajnom mjestu, prije potpisivanja potvrde o ispravnosti podataka, treba provjeriti sve te podatke koji se izdiktiraju prodavatelju jer se tim potpisom preuzima odgovornost za točnost podataka, piše Revija HAK.

Samo ako se e-vinjeta odnosi na ispravan registarski broj i razred cestarine te vrijedi pri ulasku na autocestu, cestarina se smatra plaćenom.

E-vinjeta se može kupiti i na temelju izrade ponude u internetskoj trgovini i prijenosa kupoprodajne cijene na transakcijski račun DARS-a. U tom slučaju e-vinjetu je potrebno naručiti najmanje četiri radna dana prije prvog dana važenja.

Izvor: Dars.si

Rješenje je posebno pogodno za pravne osobe kojima je potreban veći broj vinjeta za vozni park. Ponuda za e-vinjete treba se poslati i platiti na vrijeme te se prilikom plaćanja treba navesti točna referenca i iznos. U suprotnom, vinjeta se neće kreirati automatski ili se uopće neće kreirati.

Ukoliko vam je potreban račun za e-vinjetu kupljenu putem internetske trgovine obavezno se prethodno registrirajte jer u suprotnom, kao anonimni korisnik, nećete moći dobiti račun.

Upišete li krivu registraciju vozila ili neki drugi krivi podatak pritužbu možete uputiti porukom na e-mail evinjeta@dars.si te pozivom na broj +386 (0)1 518 83 50.

Izvor: Shutterstock

Cijene za e-vinjete u Sloveniji

U prvom cjenovnom razredu (motocikli) cijena godišnje vinjete je 55 eura, polugodišnja košta 30 eura, a tjedna 7,50 eura.

U cjenovni razred 2A ubrajaju se vozila najveće dopuštene mase do 3500 kilograma čija visina iznad prve osovine ne prelazi 1,3 metra (većina osobnih automobila, monovolumena, terenskih vozila, SUV-ova i tzv. "pick up" vozila). Godišnja vinjeta košta 110 eura, mjesečna 30 eura, a tjedna 15 eura.

U cjenovni razred 2B ubrajaju se vozila najveće dopuštene mase do 3500 kilograma čija visina iznad prve osovine prelazi 1,3 metra (većina kombiniranih i laka dostavna vozila). Godišnja vinjeta košta 220 eura, mjesečna 60 eura, a tjedna 30 eura.