SAMOVOZEĆI AUTOMOBILI

MERCEDES-BENZ I LUMINAR Sljedeća generacija automatiziranih sustava vožnje

Autor Krunoslav Ćosić

2022. godina će za Mercedes biti godina vozila koja mogu samostalno upravljati

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG

Bit će to automobili za osobne potrebe, a središnja komponenta je optimalan pristup novim tehnologijama i globalnim kompetencijama.

Novo partnerstvo s Luminarom naglašava Mercedes-Benzovu politiku kontinuiranog širenja svoje mreže vrhunskih tehnoloških partnera i dobavljača za osobna vozila. Namjera ovog partnerstva je iskoristiti temeljnu tehnologiju lidara iz Luminara s ciljem da se industrijalizira i integrira u Mercedes-Benz vozila za serijsku proizvodnju. Skraćivanjem razvojnih ciklusa i jačanjem tehnološkog partnerstva Mercedes-Benz nastoji osigurati da njegova vozila imaju najsuvremenije tehnologije.

Izvor: MediaPortal Daimler AG

“Luminar je savršen dodatak našem postojećem popisu prvoklasne suradnje s vodećim i vrhunskim tehnološkim tvrtkama. Mercedes-Benzovo postizanje SAE razine 3 već je označilo veliku prekretnicu za automatiziranu vožnju i apsolutno sam uvjeren da će partnerstva povećati našu razinu ambicija za ono što je moguće u budućnosti. Suradnja je bitan dio Mercedes-Benzove strategije. Stoga sam jako sretan što imamo Austina Russella i Luminara na našem putovanju”, kaže Markus Schäfer, član uprave Daimler AG i Mercedes-Benz AG, glavni tehnološki direktor odgovoran za razvoj i nabavu.

Austin Russell (Luminar) i Markus Schäfer (Mercedes-Benz)
Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Daimler AG

Sigurnost je temeljni element marke Mercedes-Benz koja već gotovo 70 godina postavlja tempo u razvoju aktivnih i pasivnih mjera sigurnosti vozila, ne samo za dobrobit vozača Mercedesa već i za druge sudionike u prometu. Napredni sustavi pomoći u vožnji mogu učiniti život mnogo lakšim u mnogim svakodnevnim situacijama.

Sofisticirani sustavi pružaju odgovarajuću pomoć za tempomat, kontrolu udaljenosti, upravljanje i promjenu traka. S Drive Pilotom Mercedes-Benz će kupcima ponuditi uvjetno automatiziranu vožnju (SAE Level 3) nudeći tako novu razinu luksuza.

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG

U prosincu 2021. Mercedes-Benz je bio prvi proizvođač automobila u svijetu koji je osigurao međunarodno valjano odobrenje sustava za uvjetno automatiziranu vožnju (SAE razina 3), što je označilo prekretnicu u razvoju automobila. Tvrtkin automatizirani sustav vožnje Drive Pilotući će u 2022. godini u serijsku proizvodnju u Mercedes-Benz S-klasi i električnom Mercedes-Benz EQS modelu.

Mercedes-Benz S-klasa
Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG