SAMOVOZEĆI TAXI

INTELOV ČIP ZA AUTOMOBILE Može obraditi 254 bilijuna operacija u sekundi

Autor Davor Dakić

Nvidia pokreće najnoviju Pony.ai autonomnu platformu za automobile

Izvor: Poni.ai

Tvrtka za tehnologiju autonomne vožnje Pony.ai odabrala je kompatibilnu Nvidia platformu za flotu samovozećih vozila, tvrdeći da će tehnologija omogućiti masovnu proizvodnju vozila bez vozača.

Pony.ai je u svoj autonomni sustav vožnje uključio Nvidijin Drive Orin SoC šeste generacije, za koji je naveo da je kompatibilan s Level-4 autonomijom, prenosi Mobile World Live. Nvidijin silicij može obraditi 254 bilijuna operacija u sekundi (254 tisuće milijardi).

James Peng, suosnivač i izvršni direktor Pony.ai, izjavio je da će platforma Nvidia omogućiti masovnu proizvodnju "u razmjerima bez presedana". Pony.ai je izjavio da će se njegov sustav ove godine isprobati na javnim cestama u Kini u vozilu Toyota S-AM prije nego što će biti raspoređen u operacijama robotaksija u prvoj polovici 2023.

Izvor: Poni.ai

Toyota Sienna MPV glavni je kandidat za robotaxi usluge jer nudi fleksibilnost i udobnost u vožnji u elegantnom paketu. Toyota i Pony.ai započeli su zajednički razvoj namjenski izrađenih vozila Sienna za robotaxi usluge u 2019. Prilagođena vozila imaju sustav dvostruke redundantnosti i bolju izvedbu upravljanja za mogućnosti autonomne vožnje razine 4.

Vozila također predstavljaju nove koncepte dizajna, uključujući krovne signalne jedinice koje koriste različite boje i konfiguracije osvjetljenja kako bi komunicirale status i namjere robotaxija.

Izvor: Intel

U svom blogu Nvidia je navela da će vozila uključivati krovne signalne jedinice. Pony.ai je proveo pokuse svoje tehnologije u Kini i Kaliforniji, iako je The Verge prošlog mjeseca izvijestio da je američka država obustavila testove nakon sudara.

Nvidia je jedan od nekoliko proizvođača čipova koji rade za tržište za autonomna vozila, a Qualcomm i Intel također ulažu velika sredstva u tu tehnologiju.

Izvor: Poni.ai