NOVI IGRAČ

LEI JUN INVESTIRA 10 MILIJARDI KINESKIH JUANA Kreće razvoj elektroautomobila

Autor Krunoslav Ćosić

Osnivač tvrtke Xiaomi završava registraciju kompanije Xiaomi EV Company Limited

Izvor: simon collins / Alamy / Alamy / Profimedia

Sad je sve i službeno potvrđeno – proizvođač pametnih telefona Xiaomi ulazi u područje razvoja automobila, nakon najave krajem ožujka ove godine. Upravo su uložili 10 milijardi kineskih juana (1,31 mlrd. EUR), što je temeljni kapital nove kompanije.

Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor korporacije Xiaomi, pravni je zastupnik nove kompanije Xiaomi EV Company Limited. Radi se o ključnoj prekretnici dugo očekivane Xiaomijeve inicijative pametnih električnih vozila (EV), koja je ovime i službeno ušla u fazu razvoja.

Lei Jun
Izvor: 2d0c4

Xiaomi se obvezuje uložiti oko 10 milijardi USD (8,46 mlrd EUR) u poslovanje s električnim vozilima u sljedećih 10 godina. Lei Jun najavljuje kako će osobno voditi tim i vlastitu reputaciju uložiti u razvoj Xiaomijevog EV poslovanja. Xiaomijeva tehnološka prednost u područjima umjetne inteligencije, novih materijala i drugim poljima dat će snažnu podršku automobilskom poslovanju.

Jun će voditi tim koji će udvostručiti proizvodnju električnih vozila kako bi vlastita obećanja pretvorio u djela, pokazujući svoju čvrstu odlučnost i vjeru u proizvodnju električnih vozila. 28. srpnja angažirao je talentirani kadar za svoj autonomni odjel putem Weiba. Tijekom »earnings calla« za drugo tromjesečje 2021. održanog 25. kolovoza, Wang Xiang, partner i predsjednik Xiaomija, izrazio je da osjeća ogromnu ljubav automobilske industrije prema Xiaomiju jer je kompanija tijekom natječaja zaprimila više od 20.000 životopisa.

Izvor: Xiaomi

Xiaomi EV tim pomno je odabrao najtalentiranije kandidate i oformio tim od oko 300 zaposlenika. Iznimna naklonost kandidata kompaniji tijekom intervjua potvrdila je da Xiaomi postaje nova sila s velikim očekivanjima poslovne zajednice. Kako se tim i dalje brzo širi, novi talentirani istomišljenici su više no dobrodošli u kompaniju.

Od objave Xiaomijeve EV inicijative u ožujku pa do službene registracije EV tvrtke Xiaomijev EV tim proveo je brojna istraživanja među korisnicima i provjere u industrijskom lancu, s više od 2000 anketa i 10-ak posjeta industrijskim partnerima, nastavljajući s definicijom EV proizvoda i formiranjem tima.

Xiaomi je 25. kolovoza objavio kupnju tvrtke Deepmotion Tech koja razvija tehnologiju autonomne vožnje. To pokazuje da se Grupa počela fokusirati na izgradnju automobilskih tehnologija i razvoj talenata. Xiaomi trenutno zapošljava 16.000 inženjera, a troškovi istraživanja i razvoja u 2020. iznosili su gotovo 10 milijardi RMB (1,31 mlrd EUR).