PAZI, RUPA!

ODLIČNA VIJEST ZA VLASNIKE STARIJIH MERCEDESA Proširenje komunikacije Car-to-X

Autor Krunoslav Ćosić

Vrijedi za tri milijuna Mercedes-Benzovih osobnih automobila proizvedenih 2016. ili kasnije

Izvor: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Velike rupe na prometnici predstavljaju sigurnosnu opasnost jer ako ih vozači ne prepoznaju na vrijeme više ne mogu poduzimati mjere izbjegavanja niti smanjiti brzinu. Postoji pri tome i opasnost od oštećenja guma i sustava ovjesa. U najgorem slučaju mogu se dogoditi nesreće. Mercedes-Benz sada povećava sigurnost s dodatnim funkcijama Car-to-X.

Novi modeli C-klase i S-klase, kao i EQS mogu otkriti rupe ili neravnine u vožnji. Ako upravljačka jedinica šasije registrira takav događaj, a usluga "Car-to-X Communication" je aktivirana, informacije se šalju u Mercedes-Benz Cloud u stvarnom vremenu putem mreže mobilnih telefona, zajedno s podacima o položaju.

Izvor: - / Panthermedia / Profimedia

Osobni automobili Mercedes-Benz u blizini su obaviješteni, a događaji su prikazani ikonama na navigacijskoj karti. Otprilike deset sekundi prije nego što se stigne do odgovarajućeg dijela prometnice oglašava se zvučno upozorenje i ikona je vizualno istaknuta.

Osobni automobili Mercedes-Benz proizvedeni od 2016. godine nadalje mogu primiti informacije upozorenja. Ukupno, to je više od tri milijuna vozila širom svijeta. Preduvjeti su Mercedes me račun kao i aktivacija i internetska dostupnost usluge "Car-to-X Communication". U tim vozilima upozorenja se daju poznatim glasovnim izlazom "Promet ispred nas" ("Traffic event ahead").

Izvor: Mercedes-Benz AG - Global Commun/MediaPortal Daimler AG

U novoj C-klasi, S-klasi i EQS-u zvučno upozorenje je "Pazi, rupa!" ili "Pažnja, izbočina". Nova upozorenja sada su dostupna na odabranim tržištima u svijetu i na svih 36 jezika koje prepoznaje infotainment sustav.

Mercedes-Benz je potpuno interno razvio nove funkcije usluge Car-to-X. Novi sustav za otkrivanje rupa testiran je, između ostalog, u Testnom i tehnološkom centru Immendingen (PTZ). Na površini od 520 hektara dostupno je više od 30 različitih testnih i probnih staza, uključujući i udobne staze sa neravninama i rupama svih vrsta.