igraju ključnu ulogu

VODENO HLAĐENJE: Trebao bi se više koristiti za rashlađivanje podatkovnih centara

Autor Krunoslav Ćosić

Vertiv je predstavio laboratorij za testiranje u svojem centru za termalno upravljanje

Izvor: Vertiv

Vertiv je kontinuirano predan prema razvoju sustava s vodenim hlađenjem kako bi se potaklo njihovo usvajanje unutar industrije. Investicija u koju je Vertiv uložio dokazuje i napore tvrtke u stvaranju podrške za sve veće potrebe podatkovnih centara, uključujući računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju (AI) te generativni AI (GenAI).

Unaprijeđeni laboratorij za testiranje u Vertivovom centru za termalno upravljanje u blizini talijanskog grada Tognana značajna je investicija koja uvelike unaprjeđuje kapacitet postrojenja za testiranje kao i mogućnosti proizvodnje u trenutno dostupnom prostoru.

Unaprijeđeni laboratorijski prostor za testiranje omogućit će stručnjacima tvrtke Vertiv izvođenje standardnih i prilagođenih testova opreme kupaca, što obuhvaća sva rješenja za hlađenje putem zraka ili vode.

Thermal Management Latest Adiabatic Freecooling Chiller Innovation Lab Video
Izvor: Youtube

U sobi će se testirati pod uvjetima toplinskog opterećenja većeg od 2 MW s temperaturom zraka do 55°C. Štoviše, Vertiv će u laboratorijskom prostoru također sad moći testirati jedinice opremljene s rashladnim sredstvima koja imaju niski potencijal globalnog zatopljenja (GWP).

Vertiv postrojenje unaprjeđuje u kritičnom trenutku za industriju podatkovnih centara. Operatori se brzo šire kako bi povećali svoj kapacitet radi rastućih potreba dok u isto vrijeme žele minimalizirati svoj utjecaj na okoliš.

Izvor: Vertiv

Više od 100 europskih operatora podatkovnih centara i trgovačkih udruženja potpisnici su Pakta o klimatski neutralnim podatkovnim centrima, čime su se obvezali postići klimatsku neutralnost do 2030. godine.

Sustavi s vodenim hlađenjem igraju ključnu ulogu u ostvarivanju takvog cilja jer omogućuju operatorima da povećaju kapacitete podatkovnih centara dok u isto vrijeme ograničavaju izravne i neizravne štetne emisije.

Ovi sustavi primjenjuju rashladna sredstva s niskom razinom GWP-a kako bi se značajno smanjile izravne i neizravne CO2 emisije, što uvelike smanjuje ugljični otisak podatkovnih centara.

Izvor: Vertiv