EMISIJE UGLJIKA

KALKULATOR UGLJIČNOG OTISKA: Analiza utjecaja podatkovnih centara na okoliš

Autor Krunoslav Ćosić

Besplatni kalkulator Lifecycle CO2e TradeOff prvi je takav u industriji

Izvor: Schneider Electric

Schneider Electric je predstavio kalkulator ugljičnog otiska za preciznu procjenu ukupnog ugljičnog otiska podatkovnih centara velikih kompanija, uključujući emisije iz Opsega 1, 2 i 3. Kalkulator je dio novog okvira na temelju kojeg tvrtke mogu analizirati cjelokupni utjecaj podatkovnih centara na okoliš i prvi je takav alat u industriji. Okvir je detaljno opisan u bijeloj knjizi.

Tvrtke koje žele izmjeriti svoj ukupni ugljični otisak trebaju uzeti u obzir emisije u cijelom lancu vrijednosti što obuhvaća i tzv. emisije iz Opsega 3 odnosno neizravne emisije koje su rezultat vanjskih aktivnosti njihova poslovanja.

U bijeloj knjizi Schneider Electrica opisan je pristup koji podatkovnim centrima omogućuje identifikaciju i kategorizaciju emisija iz internih procesa kao i onih iz lanaca opskrbe. Takav analitički pristup obradi podataka pruža tvrtkama jasan smjer djelovanja za smanjenje emisije ugljika.

Europska unija i SAD su u procesu prijedloga i izrade pravila za poboljšanje i standardizaciju izvještavanja o održivosti te će prikupljanje podataka i izvještavanje o emisijama iz Opsega 3 također postati obavezne.

Izvor: Schneider Electric

Tvrtke za izradu ostvarivog plana smanjenja emisija trebaju uspostaviti sustav za praćenje emisija stakleničkih plinova (GHG). Na temelju sustavnog prikupljanja i analize podataka postavljaju se ciljevi za učinkovitije poslovanje – bilo da je riječ o proizvodnji električne energije, smanjenju emisije stakleničkih plinova, potrošnje vode ili kombinaciji svih aspekata održivog poslovanja. Pri tome, ugljični i vodeni otisak uključuje i otisak vanjskih partnera i dobavljača.

Kalkulator Lifecycle CO2e za podatkovne centre mjeri podatke o emisijama iz Opsega 3 u podatkovnim centrima velikih kompanija kao što su primjerice ugrađene emisije ugljika i podsustavne ugrađene emisije ugljika.

Dostupan je pristup upravljanja na primjeru podatkovnog centra snage 1 megavata s naglaskom na emisije iz Opsega 3 te prijedlozi mjera za unaprjeđenje održivosti kao što je korištenje učinkovitih proizvoda s niskim udjelom ugljičnih plinova.

Tu su i savjeti o standardiziranim mjerenjima i što je potrebno mjeriti, poput aktivnosti u industriji proizvodnje energenata, od transporta tijekom proizvodnje do distribucije.