FER-OVCI SU AKTIVNI

FER će biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj

Autor Krunoslav Ćosić

Dogodit će se to tek nakon obnove fakulteta, a što se mora napraviti zbog oštećenja od potresa iz 2020. godine

Izvor: Fakultet elektrotehnike i računarstva

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) pokrenut je novi projekt izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika. Projekt „Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11“, skraćenog naziva SOLAR FER, ukupne je vrijednosti 815.000 eura.

Financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Izvor: Fakultet elektrotehnike i računarstva

„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, kroz program Energija i klimatske promjene, plasirao gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ovim uspješnim partnerstvom ministarstva i energetskog instituta pokrenut je niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora za grijanje i hlađenje zgrada, u suradnji sa svim relevantnim institucijama pokrenut je niz investicija u primjenu geotermalnih izvora energije za različite namjene te osnovan nacionalni trening centar za zgrade gotovo nulte energije. Uz navedene obnovljive izvore energije pokrenut je i niz investicija u korištenje energije Sunca na 172 zgrade različite namjene ukupne snage preko 12 MWp te se, zahvaljujući projektnoj prijavi FER-a, instalira i baterijski spremnik energije koji će balansirati proizvodnju električne energije iz Sunčane elektrane i potrošnju fakulteta“, istaknuo je Srećko Tamburović u ime Programskog partnera, Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Izvor: Fakultet elektrotehnike i računarstva

Na FER-u, zajedno sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje, provode Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. FER je time godinama znanstveno, nastavno i stručno orijentiran na održivosti, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Znanstvenu i stručnu izvrsnost u posljednje tri godine FER-ovci su nadogradili nizom investicija: od nove solarne elektrane (druge na krovu FER-a), niza baterijskih spremnika, sustavom upravljanja potrošnjom energije, punionicom za električna vozila…

Novim projektom „Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1“ podižu to na novu razinu. Solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

Novi projekt solarne elektrane od čak 600 kW veliki je korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje će biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj.

Izvor: Fakultet elektrotehnike i računarstva